Miro Cerar je v pogovoru za Reuters obljubil nadaljevanje privatizacije,
Miro Cerar je v pogovoru za Reuters obljubil nadaljevanje privatizacije, "saj si ne moremo privoščiti, da izgubimo verodostojnost". Foto: BoBo

Cerar, ki se je udeležil Reutersovega investicijskega vrha za vzhodno Evropo, je po začetni neodločnosti glede privatizacije zdaj jasno povedal, da bo vlada prodajo nadaljevala tako, kot je bila predvidena ob potrditvi seznama 15 podjetij za prednostno prodajo, na katerem je tudi telekomunikacijski operater Telekom. "Privatizacija 15 podjetij, vključno s Telekomom, se mora nadaljevati, dokler ne bo končana ... Ker si ne moremo privoščiti, da bi bili videti neverodostojni," je poudaril.

Potrdil je tudi, da je vlada opustila zamisel o razdelitvi Telekoma na dva dela, kar bo, ocenjuje Reuters, zagotovo pomirilo morebitne investitorje, ki jih takšen nakup ne bi zanimal.

"Treba je vedeti, kaj prodajamo, zakaj in komu"
V naslednjih nekaj mesecih bo ministrska ekipa oblikovala osnutek seznama podjetij, ki bi jih ob teh 15, ki so nanj že uvrščena, tudi predvideli za prodajo. "Proces privatizacije bo spodbudil gospodarstvo in konsolidiral javne finance, zaradi česar je postopek zelo pomemben. A moramo imeti jasne kriterije in vedeti, kaj bomo prodali, zakaj in komu," je poudaril.

Cilj je zmanjšanje proračunskega primanjkljaja
V pogovoru se je dotaknil tudi proračunskega primanjkljaja, ki je precej nad tremi odstotki, ki jih določa Bruselj in znaša 4,5 odstotka BDP-ja: "To (zmanjševanje primanjkljaja) ostaja cilj te vlade, a ga bo zelo zahtevno doseči. V naslednjih tednih bomo lahko ocenili, kako realen je."

Tujim (potencialnim) investitorjem je Cerar obljubil tudi, da bo zmanjšal birokracijo, s čimer namerava vlada privabiti več domačih in tujih vlagateljev, zmanjšal sivo ekonomijo in spodbudil učinkovitejšo davčno politiko.