Italijani so za Cimos odšteli 100.000 evrov. Foto: BoBo
Italijani so za Cimos odšteli 100.000 evrov. Foto: BoBo

S podpisom pogodbe se je končala tudi večletna saga prodaje koprskega podjetja, je poročala TV Slovenija, ki se je znašlo v hudih težavah zaradi prevelikega bremena dolgov. Vendar s tem postopek še ni končan, saj bo, preden bo podjetje dokončno prešlo v roke novega lastnika, minilo od četrt do pol leta.

"To je prvi večji mejnik na poti do konca transakcije. Še vedno je nekaj odprtih vprašanj, ki jih je treba razjasniti in ki bodo vodila do konca posla. Računamo, da se bo to zgodilo do konca leta, najpozneje pa do aprila," je pojasnil Imre Balogh, glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).
Dolgoročni načrti
Lidia Glavina
, predsednica uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH), pa je ob tem poudarila, da italijanski sklad že ima v lasti avtomobilski steber in tudi pozitivne izkušnje s prestrukturiranjem v avtomobilski industriji. "Predvsem pa ima dolgoročne načrte s Cimosom," je poudarila.
Po poročanju STA bo družba TCH Cogeme, ta je v lasti italijanskega sklada, po končani transakciji Cimos dokapitalizirala z 20 milijoni evrov. "Potrudili se bomo, da bomo v čim krajšem času pridobili nova naročila za Cimos, ki jih je tudi zaradi negotove poslovne in finančne situacije v zadnjih letih primanjkovalo. Obstoječe ključne stranke Cimosa so nas prav tako pripravljene podpreti," je po podpisu pogodbe povedal glavni izvršni direktor TCH Cogeme Gino Berti.

"Izredno smo zadovoljni, da smo dobili novega lastnika,"
pa je v svojem prvem odzivu povedal predsednik sveta delavcev Cimosa Trajko Isovski. Dodal je, da ima novi lastnik pravico do novih ciljev, sam pa pričakuje, da bo prišlo z italijanskimi lastniki tudi do pogovorov. Po njegovem pa je najbolj pomembno, da je bil težji korak narejen, in da so končno ugledali "neko luč v temi". Če bodo na koncu videli tudi svetlobo, pa se bo pokazalo čez čas, je dejal.

Ker ima Cimos še dobre četrt milijarde evrov dolgov, je bila temu primerno simbolična tudi kupnina – zgolj 100.000 evrov. Toliko so odšteli za 92-odstotni delež, a so prevzeli še 106 milijonov evrov dolgov podjetja, izvedli pa bodo tudi prej omenjeno dokapitalizacijo. Podjetje ima tudi okoli 5.000 delavcev, poleg Slovenije še na Hrvaškem, v Srbiji in BiH-u, a se bo ta številka v prihodnje zagotovo zmanjšala, za koliko, pa še ni znano.

Cimos v 110-milijonskem poslu prodan
Italijani bodo prevzeli dolgovoe Cimosa in ga dokapitalizirali
Novi lastnik Cimosa bo italijanski finančni sklad
Cimos v 110-milijonskem poslu prodan
Italijani bodo prevzeli dolgovoe Cimosa in ga dokapitalizirali
Novi lastnik Cimosa bo italijanski finančni sklad