Zbor delavcev je podprl zdajšnjo upravo Luke Koper z glasnim vzklikanjem: Luke ne damo. Foto: BoBo
Zbor delavcev je podprl zdajšnjo upravo Luke Koper z glasnim vzklikanjem: Luke ne damo. Foto: BoBo
Luka Koper
Zbor delavcev. Foto: MMC RTV SLO/Edi Mavsar
jazbec
Takole bi delavci Luke poskrbeli za vodjo SDH-ja. Foto: MMC RTV SLO

Menim, da so nekateri burni odzivi morda pretirani, predvsem pa posledica različnih pomanjkljivih informacij in morda slabe komunikacije. Če pa se bo ugotovilo, da je kateri koli funkcionar, ki je pod pod ingerenco vlade, storil kaj napačnega, pa bo moral zato odgovarjati.

Premier Cerar

Če drži, kar navaja predsednica nadzornega sveta, pa tudi uprava Luke Koper, ga dobijo tisti predstavniki države, ki so vpleteni. Če pa to ne drži, potem morata rdeči karton dobiti ona in uprava. Ker so bile izrečene tako težke besede, tako nasprotujoče si stvari, da enostavno tu na koncu kupčije ne sme biti.

Židan
Luka Koper
Transparenti v pripravi. Foto: MMC RTV SLO/Elen Batista Štader
Luka Koper
Prizor s shoda. Foto: MMC RTV SLO/Edi Mavsar
Več kot 500 delavcev pred Luko Koper
Protest delavcev Luke, nezadovoljna Erjavec in Židan

Namera, s katero želi SDH zamenjati tri nadzornike Luke Koper, je razburila tudi luške delavce. Ti so se zbrali na popoldanskem shodu in z vzklikanjem: "Luke ne damo," nasprotovali vladnim načrtom z luko, opozarjali pa so tudi na počasnost ministrstva pri izdajanju dovoljenj, potrebnih za razvoj Luke Koper. Na zbor so povabili tudi predstavnike vlade in poslance. Napovedali pa so tudi primorsko vstajo, če jim vlada ne bo prisluhnila.

Prizorišče krasil nagačen jazbec
Zbora delavcev se je udeležil tudi predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matič, ki je ponovil, da je SDH svojo namero argumentiral z objavo netočnih podatkov o poslovanju pristanišča. Matič je ob tem poudaril rekordne rezultate družbe, ki Luko Koper uvrščajo med najuspešnejša evropska pristanišča: "Vse to nam priznavajo povsod po Evropi in po svetu, razen v lastni državi."

Na parkirišču pred Luko Koper se je po poročanju TV Slovenija zbralo več kot petsto delavcev Luke, ki so s transparenti izražali nestrinjanje s SDH-jem. Na transparentih je bilo med drugim mogoče prebrati: "Nismo hlapci SDH" in "Jazbec! Uničil si hotele, Luke ne boš," na improviziranem odru pa se je znašel tudi nagačen jazbec v kletki.

Napovedane demonstracije
Na družbenem omrežju Facebook je skupina Civilna fronta Vstala Primorska - Vstani Slovenija za prihodnji torek napovedala shod v Luki Koper. Predstavnik sindikata žerjavovodij in član nadzornega sveta Mladen Jovičič je ob tem dejal, da bodo to največje demonstracije v zgodovini Kopra.

SDH od Luke Koper zahteva dodata pojasnila o stroških pristaniških storitev
Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja z okoli 62-odstotnim lastniškim deležem v Luki Koper, je na upravo Luke pred prihajajočo skupščino naslovil prošnjo za dodatna pojasnila glede stroškov storitev. Med drugim vodstvo Luke prosi, da na skupščini razkrije seznam vseh izvajalcev pristaniških storitev in njihov ustvarjen promet. V SDH so v sporočilu za javnost zapisali, da stroški pristaniških storitev predstavljajo najvišjo kategorijo stroškov v okviru stroškov storitev. Lani so dosegli nekaj manj kot 21,9 milijona evrov, potem ko so bili v letu 2014 pri skoraj 19,9 milijona evrov. Uprava Luke Koper v poročilu za lani sicer rast stroškov pristaniških storitev povezuje z lansko 9-odstotno rastjo pretovora. Skupni stroški storitev so sicer lani na ravni družbe Luke Koper dosegli 45,1 milijona evrov, kar je skoraj 3,9 milijona evrov več kot v 2014.

Trenja tudi v največji vladni stranki
Pred zamenjavo dela nadzornega sveta Luke Koper se pojavlja vse več nezadovoljstva nad načrtovano potezo Slovenskega državnega holdinga (SDH). Del poslancev koalicije ga je izrazil že prejšnji teden, zdaj pa sta se dva poslanca vladajočega SMC-ja, Tilen Božič in Marko Ferluga, odločila zamrzniti članstvo v stranki.
Menita namreč, da SDH še do zdaj ni predstavil prepričljivih razlogov za razrešitev treh članov nadzornega sveta, še več, pojasnila SDH-ja in finančnega ministrstva so vanju zasejala dodatne dvome.
V sporočilu za javnost sta zapisala, da je Luka Koper po vseh izkazih paradni konj gospodarstva, ki dokazano zmore zagotavljati visoko dodano vrednost in ima med kapitalskimi naložbami države daleč najvišjo oceno. Zato je treba poseganje v njene organe izvajati utemeljeno in pregledno. Tega pa ne država ne SDH ne počneta, sta zatrdila poslanca.

PremierjaMira Cerarja sta pozvala, naj do razjasnitve vseh dejstev in nasprotujočih si informacij stori vse, da se SDH vzdrži nadaljnjih ravnanj.
Erjavec proti zamenjavam
Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec, ki je z več funkcionarji stranke na obisku na Obali, je po sestanku z upravo Luke Koper tej izrazil podporo, so sporočili prek strankinega računa na Twitterju. Nasprotujemo zamenjavi nadzornikov, strateški načrti uprave so dobri, je povedal.

Erjavec je pozneje ločeno presodil, da si uprava prizadeva za uresničevanje slovenskega interesa in zgradnje drugega tira. Po njegovem mnenju so tako "vsi zavezani k temu, da se drugi tir zgradi, seveda pa je treba izdelati vso tehnologijo, kako to narediti, a glede na vse znanje, ki ga imamo, ne bi smel biti problem". Trenutno se mu zdi tudi najbolj bistveno, da podpirajo upravo Luke Koper. "Načrti, ki jih imajo, in tudi rezultate, ki so jih dosegli, kažejo na to, da gre za profesionalno upravo," je dejal Erjavec.

Na vprašanje, ali predsednik uprave SDH-ja Marko Jazbec še uživa njihovo zaupanje, pa je odgovoril, da "se bo treba temeljito pogovoriti glede delovanja SDH-ja", ker ne gre za "edino zadevo, ki je sprožila vihar v slovenski javnosti.

Židan: Nekdo mora dobiti rdeči karton
Predsednik SD-ja Dejan Židan je po poročanju TV Slovenija predlagal zamrznitev postopka za zamenjavo nadzornikov, dokler se ne razčistijo okoliščine dogajanja: "V vsakem primeru mora nekdo dobiti rdeči karton. Če drži, kar navaja predsednica nadzornega sveta, pa tudi uprava Luke Koper, ga dobijo tisti predstavniki države, ki so vpleteni. Če pa to ne drži, potem morata rdeči karton dobiti ona in uprava. Ker so bile izrečene tako težke besede, tako nasprotujoče si stvari, da enostavno tu na koncu kupčije ne sme biti."
Cerar za umiritev strasti
Premier Cerar je pozval k umiritvi strasti okoli Luke Koper, ki so se po njegovem mnenju razplamtele brez potrebe. Cerar je ob robu videokonference s pripadniki Slovenske vojske, ki opravljajo naloge v mednarodnih operacijah in misijah, zatrdil, da vseskozi podpira poteze infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča, ki da peljejo v smeri zgradnje drugega tira in slovenske infrastrukture, za zdaj pa še nima nobenih jasnih razlogov, ki bi kazali, da minister dela v nasprotju s tem.

"Če pa bi se to pokazalo, bom seveda moral ukrepati. Ampak počakajmo, da minister sam razjasni tisto, kar še ni razjasnjeno, da bo tako mene kot slovensko javnost pomiril s tem, da dela v smeri, v katero vlada in SMC vseskozi gresta," je dejal Cerar in ob tem naštel nadaljnjo posodobitev in uspešno delovanje Luke Koper.

Premierju se sicer zdi, da je treba predvsem umiri strasti glede dogajanja v Luki Koper, saj so se te po njegovem mnenju razplamtele brez potrebe. "Vsaka institucija v državi mora opravljati svojo dolžnost. Vlada podpira uspešno delovanje Luke Koper z vsemi mehanizmi, ki so ji na voljo, in seveda podpiramo in si prizadevamo za to, da bomo dobili drugi tir," je poudaril.

Komentiral je tudi stališče SDH-ja, ki ima po njegovih besedah drugačno vlogo. "SDH ima pristojnost, da presodi, ali je treba v nadzornem svetu s kakšno zamenjavo spodbuditi razvoj. Za zdaj mislim, da je prav, da se sam SDH z vsemi argumenti izreče, zakaj je predlagal te spremembe, in ne nazadnje bo tudi minister Gašperšič ustrezno pojasnil svoje delovanje, ki mora iti v isto smer, kakor je smer vlade," je poudaril.
Cerar o njegovih poslancih
"Ta poteza obeh poslancev je težko razumljiva, kajti kot veste, že več mesecev vztrajno zagotavljam in ponavljam, da vlada z menoj na čelu in tudi SMC želi Luki Koper, da uspešno posluje," je zatrdil. Kot je dodal, je to normalno, in vlada po njegovih besedah ne bo spodbujala nobene motnje v delovanju, dokler bo Luka Koper delovala uspešno.

Nemca ne bo
Na finančnem ministrstvu so v torek vztrajali, da je prostora za izboljšave v poslovanju Luke Koper še veliko. Medtem pa je SDH spremenil predlog kandidatov za nove nadzornike na julijski skupščini. Namesto Nemca Jürgena Sorgenfreia naj bi za novega nadzornika imenovali Rajka Reška, ki je v preteklosti med drugim deloval v vodstvih več turističnih podjetij na Obali.

Tarča v četrtek, 23. 6., ob 20.00 na TV Slovenija: Luka Koper, novo vladno lomastenje
Luka Koper, slovensko pomorsko okno v svet, eno najbolje delujočih pristanišč na Jadranu, je spet plen političnih in lobističnih interesov pri nas: kupčkanje okoli kadrov, pritisk na prvo nadzornico in grožnje, poskus rušenja uprave, številčna vojna okoli poslovnih rezultatov, licitiranje z drugim tirom, za luško prihodnost nujno potrebno naložbo. Kaj je v ozadju? Zakaj vlada in upravljavec državnega premoženja SDH drezata v podjetje, ki gospodarsko raste in se razvija in se kot najuspešnejše državno podjetje upravičeno uvršča v dragoceno narodno srebrnino? Ali res obstaja "master plan" z brutalno preprostim ciljem: prisesati se na milijardno naložbo v železniško povezavo, nato pa razprodati ključna logistična podjetja, kot trdi ekonomist Jože P. Damijan? Ali res lahko govorimo o »lukokavstu«, ki bi moral zanimati kriminaliste, tožilce in sodnike, kot dogajanje na slovenski Obali čustveno označuje pravnik Marko Pavliha? Ali pa gre zgolj za še eno zaletavo dejanje prvega moža SDH-ja Marka Jazbeca, preveliko zaupljivost premierja Mira Cerarja in nespretnost resornega ministra Petra Gašperšiča, ki je sprva zatrjeval, da drugega tira ne potrebujemo, zdaj pa sporoča, da bi napovedana interpelacija zoper njega zgolj upočasnila ta vitalni projekt, s katerim vlada misli resno? Podrobna analiza v Tarči z Jasmino Jamnik.





Menim, da so nekateri burni odzivi morda pretirani, predvsem pa posledica različnih pomanjkljivih informacij in morda slabe komunikacije. Če pa se bo ugotovilo, da je kateri koli funkcionar, ki je pod pod ingerenco vlade, storil kaj napačnega, pa bo moral zato odgovarjati.

Premier Cerar

Če drži, kar navaja predsednica nadzornega sveta, pa tudi uprava Luke Koper, ga dobijo tisti predstavniki države, ki so vpleteni. Če pa to ne drži, potem morata rdeči karton dobiti ona in uprava. Ker so bile izrečene tako težke besede, tako nasprotujoče si stvari, da enostavno tu na koncu kupčije ne sme biti.

Židan
Več kot 500 delavcev pred Luko Koper
Protest delavcev Luke, nezadovoljna Erjavec in Židan