Po neuradnih informacijah naj bi začasno vodenje Teta prevzel Ervin Renko, ki je predstavnik vodstva za ekologijo v termoelektrarni. Foto: BoBo
Po neuradnih informacijah naj bi začasno vodenje Teta prevzel Ervin Renko, ki je predstavnik vodstva za ekologijo v termoelektrarni. Foto: BoBo

Predsednik podjetniškega sindikata Aleš Žagar pravi, da delavci trenutno opravljajo vzdrževalna dela oziroma se pripravljajo na ponovni zagon termoelektrarne konec meseca. Tet je namreč od marca zaradi tržnih razmer v t. i. hladni rezervi.

Pogajanja o prodaji še potekajo
Usoda zaposlenih je po besedah Žagarja negotova, ker Tet še nima potrjenega letošnjega poslovnega načrta, saj je v prodajnem procesu. Lastnik Teta Holding Slovenske elektrarne je pogajanja z družbo Edelweiss Investment v lasti Rusa Olega Burlakova znova podaljšal - do 1. septembra.

Časnik Dnevnik poroča, da je dogovorjena cena za nakup Teta sprva znašala 11 milijonov evrov, a je Burlakov konec aprila za energetski objekt ponudil en evro, pet milijonov evrov pa za socialo. V HSE-ju so si takrat vzeli čas, da s finančnim ministrstvom preverijo, kako bi ponudbo pripravili, da ne bi izpadla kot državna pomoč, ampak pomoč regiji.

Generalni direktor HSE-ja Blaž Košorok je pred časom pojasnil, da interesa za nakup Teta med drugimi družbami ni. HSE je namreč v vmesnem času, ko potekajo pogovori z Burlakovom, skušal navezati stik z okoli 20 potencialnimi kupci, a odziva ni bilo.

Likvidnost še ni vprašljiva
Tet doslej z izplačevanjem plač še ni imel težav, a vodstvo likvidnosti družbe ne bo moglo zagotavljati v nedogled, sploh če ne bodo obratovali. Če prodaje ne bo, je direktor Teta v odstopu Franc Blaznek že pred časom napovedal, da bo treba najti sistemske rešitve.

Termoelektrarna Trbovlje je največji energetski objekt v Zasavju, s parnim blokom moči 125 megavatov in plinskima blokoma skupne moči 63 megavatov pa proizvede okoli šest odstotkov električne energije v Sloveniji.