So se dobavitelji zemeljskega plina dogovarjali o cenah? Foto: MMC RTV SLO
So se dobavitelji zemeljskega plina dogovarjali o cenah? Foto: MMC RTV SLO

Agencija je konec preteklega tedna začela postopek ugotavljanja kršitve zakona o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbe EU-ja. Pod drobnogledom je 16 dobaviteljev plina: Adriaplin, Domplan, Energetika Celje, Energetika Ljubljana, Istrabenz plini, Javno podjetje Komunala Slovenj Gradec, Javno podjetje Plinovod Sevnica, Jeko-In, JP Komunalno podjetje Vrhnika, Komunalno podjetje Velenje, Loška komunala, Mestni plinovodi, Petrol, Petrol Energetika, Plinarna Maribor in Plinstal.

Preprečevali in izkrivljali konkurenco
Po začetnih ugotovitvah agencije za varstvo konkurence je izkazana verjetnost, da so si omenjena podjetja izmenjala občutljive informacije in se sporazumela o usklajenem delovanju pri določanju cen plina. Takšno dogovarjnje predstavlja usklajeno ravnanje, katerega cilj ali učinek je preprečevati, ovirati ali izkrivljati konkurenco v Sloveniji in na notranjem trgu, ugotavljajo.

Javna agencija za varstvo konkurence Republike Slovenije je nastala po preoblikovanju urada za varstvo konkurence v začetku leta. Po ponudnikih plina bo agencija podrobno pregledala tudi druge trge energetike, trg poštnih storitev, prehrane in telekomunikacij. Pod drobnogledom bo tudi državni nakup deleža NLB-ja.