Osnovne stavkovne zahteve velenjskih rudarjev so izplačilo plač po kolektivni pogodbi, zaostanka plač iz let 2012 in 2013 ter regresa in dvig cene premoga za en evro na 3,25 evra za gigadžul električne energije. Foto: BoBo
Osnovne stavkovne zahteve velenjskih rudarjev so izplačilo plač po kolektivni pogodbi, zaostanka plač iz let 2012 in 2013 ter regresa in dvig cene premoga za en evro na 3,25 evra za gigadžul električne energije. Foto: BoBo
Premogovnik Velenje, stavka
Rudarji v velenjskem premogovniku so začeli spontano stavkati v ponedeljek. Foto: BoBo

Rudarji Premogovnika Velenje, ki spremljajo milijonske naložbe v gradnjo Teš 6 in zato - kot pravijo - ne razumejo, da ni denarja za njihove plače, ne popuščajo. Pogajanja so prinesla napredek, ne pa tudi dogovora, je za Radio Slovenija poročala Petra Kos Gnamuš.

Člana stavkovnega odbora Asmir Bečarević in Sašo Tomše sta po pogajanjih za Radio Slovenija povedala, da so se pogovarjali o skoraj vseh točkah, a je vse odvisno od ene točke - cene premoga: "Stavko nadaljujemo. Ne popuščamo. Veliko smo dosegli, a pri eni točki se je ustavilo. Če so pametni, bodo s skupnimi glavami to uredili tako, da nas rešijo, da gremo naprej. Ne manjka veliko, ampak videti je, da so interesi drugačni."

Če bodo na popoldanskih pogajanjih dosegli napredek glede cene premoga, pa obstaja možnost prekinitve stavke, je za STA dejal Bečarević in na vprašanje, katera cena premoga bi bila vzdržna za normalno poslovanje Premogovnika Velenje, odgovoril, da ni naloga rudarjev izračunati to ceno.

V pogajanja naj se vključi lastnik (HSE)
Cena premoga je ena od stavkovnih zahtev (poleg izplačila plač po kolektivni pogodbi, izplačila zaostanka plač iz let 2012 in 2013 ter regresa). Rudarji namreč zahtevajo, da naj bodo v njej zajeti stroški, ki nastajajo pri izkopu premoga ali zaradi njega. Pričakujejo torej, da se bo v pogajanja vključil tudi lastnik Holding Slovenske elektrarne, ki ga doslej ni bilo v pogajalski skupini.

Morebiten dvig cene premoga pa sproža druga vprašanja, denimo vzdržnost finančne konstrukcije Teša 6. In kaj bi za Termoelektrarno Šoštanj pomenilo nadaljevanje stavke? Direktor Peter Dermol: "Zaenkrat je zalog na deponiji premoga dovolj za do nekje 35 obratovalnih dni. Zaenkrat nismo na kritični poti."

Trenutno stavka 1.400 zaposlenih v premogovniku Velenje, pred rudnikom bodo vztrajali do 12. ure.

Velenjski rudarji ne bodo skakali čez kožo, zasavski pa
Danes je tudi dan slovenskih rudarjev - skok čez kožo, vendar ga velenjski rudarji letos ne bodo praznovali. Vodstvo rudnika je tako zaradi aktualnih razmer tradicionalni, letos že 54. Skok čez kožo odpovedalo oziroma prestavilo na boljše čase. Bodo pa rudarski praznik praznovali rudarji Rudnika Trbovlje-Hrastnik, nagovorila jih bo predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek.