Cene so se znižale, z istim dohodkom se lahko kupi več. Foto: BoBo
Cene so se znižale, z istim dohodkom se lahko kupi več. Foto: BoBo
Bencini, naftni derivati, gorivo, črpalka
K deflaciji so največ prispevala cenejša pogonska goriva. Foto: BoBo

Padanje cen, potem ko je Slovenija lani prvič po osamosvojitvi zaznala povprečno letno znižanje cen (tudi januarja so se cene znižale za 1,4 odstotka), se je tako nadaljevalo tudi februarja. Februarja lani je inflacija na letni ravni znašala 0,4 odstotka, so objavili na državnem statističnem uradu.

V povprečju 12 mesecev do februarja letos so se cene znižale za 0,6 odstotka, medtem ko je bila v istem obdobju leto prej 12-mesečna rast cen 0,1-odstotna.

Primerjava februar - februar
Cene blaga so se februarja glede na februar lani v povprečju znižale za 1,1 odstotka, in sicer so se znižale cene blaga dnevne rabe in trajnega blaga, medtem ko se je poltrajno blago nekoliko podražilo. Storitve so se v enem letu podražile za 0,1 odstotka.

Največji padci cen
Najbolj so se znižale cene v skupinah prevoz (-5,5 odstotka), rekreacija in kultura (-2,4 odstotka) ter stanovanje (-1,1 odstotka), najbolj zvišale pa v skupinah komunikacije (+2,9 odstotka) ter gostinske in nastanitvene storitve (+2,1 odstotka).
K letni deflaciji so največ, 0,9 odstotne točke, prispevale nižje cene naftnih derivatov. Tekoča goriva so se pocenila za 23 odstotkov, goriva in maziva pa za 12,7 odstotka. 0,2 odstotne točke so prispevale za 7,4 odstotka nižje cene počitniških paketov, po 0,1 odstotne točke pa še za 21,9 odstotka nižje cene letalskega potniškega prevoza in za šest odstotkov nižje cene plina.

Največje podražitve
Indeks so za 0,1 odstotne točke zvišale višje cene prenočevanja v hotelih (+12,2 odstotka), električne energije (+3,6 odstotka), obutve (+3,3 odstotka), telefonskih in medmrežnih storitev (+3,3 odstotka), komunalnih in drugih storitev (+2,1 odstotka) ter hrane (+0,4 odstotka).

Na mesečni ravni, glede na januar letos se cene v povprečju niso spremenile. Pocenitev naftnih derivatov (tekoča goriva za 5,6 odstotka, goriva in maziva za 2,5 odstotka) je nadomestila podražitev oblačil (za 1,1 odstotka) ter pohištva in opreme (za dva odstotka).

Tudi letno gibanje cen, merjeno s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za primerjavo gibanja cen v EU-ju, je bilo februarja negativno, cene so se znižale za 0,9 odstotka, potem ko so se pred letom dni za 0,5 odstotka.