"Šibek Maribor pomeni tudi šibko Slovenijo, in da si tega nihče ne more privoščiti," meni mariborski župan Andrej Fištravec. Foto: BoBo
false
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek bo odslej sicer občasno uradoval v Mariboru. Foto: BoBo

Počivalšek bo odslej sicer občasno uradoval v Mariboru. Kot je dejal, je Maribor "sedež vzhodne kohezijske regije in močen industrijski center. Na ministrstvu smo odgovorni za to, da ga v največji meri revitaliziramo. Konec koncev si vsi skupaj želimo, da bi Maribor čim prej nehal biti sedež problemskega območja."

O konkretnih projektih minister sicer ni želel govoriti. "Ni čarobnih paličic, s katero bi lahko prižgal ali ugasnil gospodarski razvoj. Gre čisto konkretno za to, da bomo naredili najprej nabor potencialnih investicijskih možnosti. Lotili se bomo tega, kar so v Mariboru že pripravili. Kar nekaj projektov je in z roko v roki bomo poskušali posamezne od njih tudi uresničiti. Nekaj od teh projektov se tiče tudi preostalih ministrstev, vendar pa verjamem, da bomo na našem ministrstvu večino od tega, ker je skoraj vse povezano z gospodarstvom, tudi koordinirali," je dejal.

"Šibek Maribor pomeni šibko Slovenijo"
Fištravec pa je dejal, da sta z ministrom "oba ugotovila, da šibek Maribor pomeni tudi šibko Slovenijo in da si tega nihče ne more privoščiti". "Dogovorila sva se, da bomo delali skupaj. To pomeni, da bomo do konca julija iz nabora investicijskih projektov, ki sem jih prinesel s seboj, pripravili nabor projektov, ki jih bomo skupaj uresničevali," je povedal župan.

Med možnimi projekti je Fištravec naštel črpalno hidroelektrarno Kozjak, zahodno obvoznico in letališče. "Pomembno je, da imamo eno točko – to je ministrstvo za gospodarstvo – kjer bomo za naslednja štiri leta definirali ključne infrastrukturne projekte, ki so za mesto pomembni, in potem s tedenskimi ali 14-dnevnimi koordinacijami skupaj reševali probleme, ki bodo nastali," je dejal.

Državna pomoč v skupni višini 66 milijonov evrov, ki jo je Mariboru in širši okolici obljubila prejšnja vlada, se bo izvajala v okviru sprejetega zakona, je dejal Počivalšek. "Več pozornosti bomo posvetili temu, da bomo znotraj nove perspektive realizirali gospodarski del za mala in srednja podjetja ter za raziskave, razvoj in inovacije na mariborskem problemskem območju v dovolj velikem obsegu," je dejal.

V pogovoru naj bi se župan in minister dotaknila tudi razvoja mariborskega letališča, a podrobnosti niso znane. "Govorila sva o tem, da bomo naredili korak naprej pri razvoju mariborskega letališča," je bilo vse, kar je povedal minister.

TAM Durabus čaka na odobreno pomoč
Odprto vprašanje ostaja pomoč mariborskemu proizvajalcu avtobusov TAM Durabus, ki še vedno čaka na dva milijona evrov že odobrene državne finančne spodbude. Kot je dejal minister Počivalšek, je priprava pogodbe z Durabusom v zaključni fazi. "Je še kar nekaj neusklajenih zadev s tega področja, a sem optimist in verjamem, da bomo te probleme rešili. Zadeva se res vleče kot jara kača, ampak imamo sklep vlade, ki ga bomo izvedli," je zatrdil.

V pogovoru naj bi se župan in minister dotaknila tudi razvoja mariborskega letališča, a podrobnosti niso znane. "Govorila sva o tem, da bomo naredili korak naprej pri razvoju mariborskega letališča," je bilo vse, kar je povedal minister.