Slovenija in Hrvaška bosta gradili odlagališče radioaktivnih odpadkov skupaj. Foto: Goran Rovan
Slovenija in Hrvaška bosta gradili odlagališče radioaktivnih odpadkov skupaj. Foto: Goran Rovan
false
Obratovalno dobo elektrarne so podaljšali do leta 2043. Foto: Goran Rovan

Na seji meddržavne komisije za operativno izvajanje določb meddržavne pogodbe med slovensko in hrvaško vlado o Nuklearni elektrarni Krško (Nek) sta delegaciji vodila minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in hrvaški gospodarski minister Ivan Vrdoljak.

Gašperšič je po seji dejal, da so se s hrvaškimi kolegi pogovarjali tudi o problematiki odlaganja radioaktivnih odpadkov, tako z vidika gradnje suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo, kot načrtov za gradnjo odlagališč za nizko in srednje radioaktivne odpadke (NSRAO) na hrvaški in slovenski strani. Ob predstavitvi pa so hrvaško stran povabili, naj preuči možnost svojega sodelovanja pri gradnji slovenskega odlagališča NSRAO v Vrbini pri Krškem, je dodal.

Odlagališče bo v Krškem
Hrvaški minister Vrdoljak je dejal, da se hrvaška stran strinja z načrti za gradnjo t. i. suhega skladišča ob krški nuklearki, hrvaškim strokovnim službam pa bodo naročili, da v roku treh mesecev pripravi predlog za revizijo programa odlaganja radioaktivnih odpadkov izrabljenega goriva. Po opravljeni reviziji, predvidoma konec leta, se bo meddržavna komisija znova sešla, je napovedal.

Glede na izjave obeh ministrov so danes sprejeli poročilo članov uprave Neka in ob tem ugotovili, da so bile operativne odločbe meddržavne pogodbe v obdobju od zadnje seje komisije izvedene odgovorno in uspešno ter da je nuklearka dosegla dobre obratovalne, varnostne, ekonomske in investicijske rezultate.

Podaljšanje obratovalne dobe
Podprli so tudi podaljšanje obratovalne dobe Nek s 40 na 60 let oziroma do leta 2043 in soglašali z gradnjo suhega skladišča izrabljenega jedrskega goriva v Krškem, ki ga bosta financirala oba družbenika, financiranje pa bo vključeno v stroške poslovanja elektrarne.

Zaradi novih okoliščin, ki so nastale zaradi podaljšanja obratovanja elektrarne, je meddržavna komisija zadolžila strokovne organizacije, da v roku treh mesecev pripravijo predlog projektne naloge za izdelavo revizije programa odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega jedrskega goriva ter revizijo programa razgradnje Nek.