Po predlogih novel davčnih zakonov bi se zvišala splošna investicijska olajšava, in sicer s 30 na 40 odstotkov vrednosti vlaganj, absolutni znesek olajšave pa podvojil na 60.000 evrov. Foto: EPA
Po predlogih novel davčnih zakonov bi se zvišala splošna investicijska olajšava, in sicer s 30 na 40 odstotkov vrednosti vlaganj, absolutni znesek olajšave pa podvojil na 60.000 evrov. Foto: EPA

Tako namerava vlada že v letu 2012 znižati stopnjo davka od dohodkov pravnih oseb za dve odstotni točki na 18 odstotkov, v naslednjih treh letih pa še po eno odstotno točko, tako da bi leta 2015 stopnja davka od dohodkov pravnih oseb znašala 15 odstotkov.

100-odstotna olajšava za vlaganja v raziskave
Davčna olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj pa naj bi se zvišala na 100 odstotkov, posebna regijska olajšava za tovrstna vlaganja pa bi se ukinila. Hkrati bi se zvišala tudi splošna investicijska olajšava, in sicer s 30 na 40 odstotkov vrednosti vlaganj, absolutni znesek olajšave pa podvojil na 60.000 evrov.

Tudi osnutek novele zakona o dohodnini povečuje obseg davčnih olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj na 100 odstotkov vrednosti vlaganj ter obseg investicijske olajšave na 40 odstotkov investiranega zneska.

Spremembe so prav tako predvidene pri dohodninski lestvici. Tu ostajajo v veljavi trije davčni razredi s stopnjami davka 16, 27 in 41 odstotkov, a se zvišuje osnova za obdavčitev po najvišji davčni stopnji. Z 41 odstotki naj bi bili tako obremenjeni letni prihodki zavezancev, ki presegajo 1,5-kratnik povprečne plače v Sloveniji, medtem ko je zdaj ta meja določena pri 1,3-kratniku.

Sindikati bi uvedli še en dohodninski razred
Sindikatom se zdijo predlagane spremembe zakona o dohodnini korak v pravo smer, zavzemajo pa se za korenitejše spremembe. Med drugim predlagajo 50-odstotni dohodninski razred za tiste z več kot 70.000 evri letnih dohodkov, kar bi bila po besedah predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušana Semoliča pomembna sprememba tudi na simbolni ravni.

Tudi spremembe zakona o DDV-ju?
Na finančnem ministrstvu pa so pripravili še predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), s katero se bo spet omogočil odbitek davka tudi, če račun še ni plačan. Spremembe zakona zahteva Evropska komisija, so pojasnili na ministrstvu. Zavezancem bo zato treba vrniti dodatnih 5,8 milijona evrov.

Ker Geodetski upravi RS zaradi pomanjkanja sredstev ni uspelo pravočasno vzpostaviti potrebnih evidenc za ugotavljanje katastrskega dohodka po novem zakonu, zdaj na finančnem ministrstvu predlagajo tudi nove spremembe zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka. Rok za uveljavitev novega sistema ugotavljanja katastrskega dohodka bi se tako zamaknil na 30. junij 2013.