Brezposelnost še posebej narašča oktobra, ko številni mladi končajo šolanje in se prvič prijavijo na Zavod za zaposlovanje. Foto: BoBo
Brezposelnost še posebej narašča oktobra, ko številni mladi končajo šolanje in se prvič prijavijo na Zavod za zaposlovanje. Foto: BoBo
Anja Kopač Mrak
Anja Kopač Mrak: Sloveniji je verjetno uspelo zajeziti trend oziroma cilj, da letos ne bo med državami EU-ja z največjim prirastom mladinske brezposelnosti. Foto: BoBo

Ključni problem na trgu dela, tudi glede trajanja brezposelnosti, so predvsem starejši. Mladi se vseeno prej zaposlijo kot starejši in tudi lažje najdejo zaposlitev, medtem ko starejši vedno težje vstopajo na trg dela.

Anja kopač Mrak, ministrica za delo
Zavod za zaposlovanje
Iskanje službe je težko tako za mlade kot za starejše. Foto: BoBo

Ob koncu oktobra 2013 je bilo na Zavodu prijavljenih 118.721 brezposelnih, kar je 4.052 ljudi oziroma 3,5 odstotka več kot septembra, v primerjavi z oktobrom 2012 je bila brezposelnost večja za 7,1 odstotka, so sporočili z Zavoda za zaposlovanje.

V prvih desetih mesecih 9,3 odstotka več brezposelnih kot lani
V obdobju prvih desetih mesecev je bilo na Zavodu v povprečju prijavljenih 119.460 brezposelnih oseb, kar je 9,3 odstotka več kot v primerljivem obdobju leta 2012.

Na novo oktobra prijavljenih 13.211 brezposelnih
Oktobra 2013 se je na novo prijavilo 13.211 brezposelnih, kar je 67,3 odstotka več kot septembra in 10,3 odstotka manj kot oktobra 2012. Med na novo prijavljenimi je bilo 5.956 iskalcev prve zaposlitve, 1.662 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 4.359 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Letos se je na novo prijavilo 88.251

V letošnjih prvih desetih mesecih se je na Zavodu na novo prijavilo 88.251 brezposelnih, kar je 5,5 odstotka več kot lani v tem času. Največ se jih je prijavilo, ker so izgubili zaposlitev za določen čas (43.822), prijavilo se je še 15.665 iskalcev prve zaposlitve ter 17.709 trajno presežnih delavcev oz. stečajnikov. V primerjavi z istim lanskim obdobjem se je na Zavodu prijavilo za 15,3 odstotka več iskalcev prve zaposlitve, 10 odstotkov več brezposelnih po izteku zaposlitev za določen čas, trajno presežnih delavcev in stečajnikov pa se je prijavilo za 5,1 odstotka manj.

Kar 5.355 samozaposlenih
Od 9.159 brezposelnih, ki jih je oktobra Zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oziroma samozaposlilo 5.355 oseb, kar je 16,6 odstotka manj kot septembra in 8,3 odstotka več kot oktobra lani. V letošnjih prvih desetih mesecih se je iz evidence odjavilo skupaj 87.591 brezposelnih, od teh 56.350 zaradi zaposlitve, kar je 13,1 odstotka več kot v primerljivem obdobju leta 2012.

Brezposelnost se je največ povečala v Kranju
Oktobra 2013 se je v primerjavi s septembrom brezposelnost povečala v vseh območnih službah Zavoda, najbolj je porasla v območnih službah Kranj (za 5,7 odstotka), Koper (za 4,7 odstotka), Celje (za 3,9 odstotka), Nova Gorica (za 3,9 odstotka), Ljubljana (za 3,6 odstotka) in Murska Sobota (za 3,6 odstotka). V preostalih območnih službah se je število registriranih brezposelnih oseb zvišalo manj kot na ravni države, kjer je bil porast 3,5 odstotka.

Glede na lanski oktober je brezposelnost ostala nižja le v območni službi Ptuj, za 7,1 odstotka, medtem ko stanje pred letom najbolj presegajo v območnih službah Ljubljana (za 11,4 odstotka), Koper (za 11,1 odstotka), Trbovlje (za 9,0 odstotka), Nova Gorica (za 8,1 odstotka), Celje (za 8,0 odstotka) in Kranj (za 7,6 odstotka).

Oktobra je večje število novih iskalcev prve zaposlitve
Oktobra je več novih iskalcev prve zaposlitve strukturo brezposelnosti glede na predhodni mesec spremenilo tako, da so se še povečali deleži brezposelnih v starosti od 15 do 29 let, hkrati pa tudi deleži iskalcev prve zaposlitve in brezposelnih s srednjo splošno oz. strokovno izobrazbo ter s terciarno izobrazbo. Poleg tega se še naprej povečuje delež brezposelnih žensk. Deleži drugih značilnih kategorij brezposelnih oseb so se glede na september zmanjšali.

Letos večji delež brezposelnih žensk
Iz primerjave letošnje in lanske strukture brezposelnosti je razvidno, da je med brezposelnimi letos večji delež žensk, brezposelnih v starostnih skupinah od 15 do 29 let in od 30 do 39 let ter iskalcev prve zaposlitve.
Manjše deleže kot lani predstavljajo brezposelni, stari od 40 do 49 let, stari 50 let in več, brezposelni trajno presežni delavci oz. stečajniki ter dolgotrajno brezposelne osebe.

Več brezposelnih s srednjo šolo
V izobrazbeni strukturi brezposelnih sta se v zadnjem letu povečala delež brezposelnih s srednjo splošno oz. strokovno izobrazbo (na 28,1 odstotka) in delež brezposelnih s terciarno izobrazbo (na 16,2 odstotka). Delež brezposelnih s poklicno izobrazbo se je zmanjšal na 23,7 odstotka, brezposelnih brez strokovne izobrazbe pa na 31,9 odstotka.

Pričakovan oktobrski rast brezposelnosti
Ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak novica o rasti števila registriranih brezposelnih glede na položaj v gospodarstvu na splošno ni slaba. Kot poroča STA, je ministrica hkrati spomnila, da je rast števila brezposelnih za oktober, ko se izteka študijsko leto in se na zavod prijavi več iskalcev prve zaposlitve, pričakovana.

5,4 odstotka manj prijavljenih prvih iskalcev zaposlitve
Razveseljiva novica, "če lahko tako rečemo", pa je po njenih besedah ta, da je bilo v letošnjem oktobru 5,4 odstotka manj prijavljenih prvih iskalcev zaposlitve kot v lanskem. Ti podatki kažejo, da je Sloveniji verjetno uspelo zajeziti trend oz. cilj, da letos ne bo med državami EU z največjim prirastom mladinske brezposelnosti, je poudarila.

Sprememba novembra?
Ministrica, ko gre za boj zoper brezposelnost mladih, veliko pričakuje tudi od novembra uveljavljenega ukrepa, ki bo delodajalce, ki bodo za nedoločen čas zaposlili brezposelnega, mlajšega od 30 let, prvi dve leti oprostil plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zdravstveno zavarovanje, zavarovanje za starševsko varstvo in za primer brezposelnosti. Ukrep bo na voljo do konca leta 2014.

Nove zaposlitve večinoma za določen čas
Na ministrstvu sicer računajo, da bo s pomočjo te spodbude na letni ravni na novo zaposlenih 25.000 mladih, od tega 7000 za nedoločen čas. Lani je bilo medtem sklenjenih 20.000 novih zaposlitev mladih, od tega skoraj 90 odstotkov za določen čas.

Kopač Mrakova se zaveda, da je dandanes veliko govora predvsem o brezposelnosti mladih, da pa bo treba v prihodnje več govoriti tudi o brezposelnosti starejših. "Ključni problem na trgu dela, tudi glede trajanja brezposelnosti, so predvsem starejši. Mladi se vseeno prej zaposlijo kot starejši in tudi lažje najdejo zaposlitev, medtem ko starejši vedno težje vstopajo na trg dela," je dejala.

V zvezi z zniževanjem dolgotrajne brezposelnosti je posebej omenila javna dela. Kot je pojasnila, bodo prihodnje leto s prerazporeditvami znotraj proračuna zagotovili "bistveno" več teh del, ne sicer 10.000, kot je bilo predvideno sprva, temveč okoli 9000, kar je precej več kot letos, ko so jih 4000. "Tako da bomo skušali delati na tem, kolikor bo le mogoče," se je zavezala.

Ministrica je zadovoljna, da je bilo med januarjem in septembrom v programe aktivne politike zaposlovanja vključenih že skoraj 35.000 oseb, kar je 56 odstotkov več kot v istem lanskem obdobju.

Ključni problem na trgu dela, tudi glede trajanja brezposelnosti, so predvsem starejši. Mladi se vseeno prej zaposlijo kot starejši in tudi lažje najdejo zaposlitev, medtem ko starejši vedno težje vstopajo na trg dela.

Anja kopač Mrak, ministrica za delo