Narat je moral oditi z vrha Save. Foto: MMC RTV SLO
Narat je moral oditi z vrha Save. Foto: MMC RTV SLO
Polletni boj z DUTB-jem odnesel Narata
Narat je zapustil vrh Save

Narat je v sporočilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh borze, zapisal, da ni šlo za najlažjo odločitev. Prepričan je namreč, da so sanacijo družbe pripeljali do točke, ko bi lahko uspešno izvedli tudi proces preventivnega prestrukturiranja Save, ki bi odprla novo razvojno dimenzijo skupine.

A s tem se po njegovih besedah ni strinjal Savin največji upnik, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je umaknil podporo preventivnemu prestrukturiranju.
Še enkrat je tudi spomnil, da je skupina Sava v obdobju štirih let in pol bankam vrnila približno 140 milijonov evrov glavnic in obresti ter zmanjšala stroške za dve tretjini. Ključno pa je po njegovem prepričanju to, da glavna nosilka Savinega razvoja, Sava Turizem, deluje iz leta v leto bolje, in ob letošnji zelo uspešni turistični sezoni dosega rekordne rezultate.

Pospešek od države
Narat je ob tem izrecno zapisal, da je njegovo odločitev dodatno podkrepilo sporočilo, ki ga je konec preteklega tedna "zaznal" na sestanku s širšima vodstvoma obeh največjih lastnikov, Kapitalske družbe (Kad) in Slovenskega državnega holdinga (SDH), da bi se prestrukturiranje Save v primeru njegovega umika lahko izvedlo hitreje in brez nadaljnjih zapletov.

Naratov odstop je tako epilog pol leta trajajočega spopada med Savo, ki je od septembra v prisilni poravnavi, in DUTB-jem. Ta se je še posebej zaostril z za zdaj neuspešnim poizkusom zasega delnic Save Turizma, o zakonitosti česar trenutno odloča sodišče.

Narat se je v medijih pojavljal tudi zaradi njegove vloge v vodstvu NLB-ja v času pred izbruhom finančne in gospodarske krize, prav tako pa so ga pogosto izpostavljali kot človeka iz ozadja, ki naj bi imel vpliv tudi pri imenovanjih v SDH in menjavah v DUTB-ju. SDH je sicer zainteresiran za odkup terjatev DUTB-ja do Save, ki je klasificirana kot pomembna naložba za državo.

Polletni boj z DUTB-jem odnesel Narata
Narat je zapustil vrh Save