Delavci zaradi neizplačanih plač od avgusta niso plačevali najemnin. Foto: MMC RTV SLO
Delavci zaradi neizplačanih plač od avgusta niso plačevali najemnin. Foto: MMC RTV SLO

Grilova je delavce že obvestila, da bo začela z zapiranjem doma v ulici Vide Pregarčeve v Ljubljani, aktivisti, gibanje Nevidni delavci sveta in aktivisti gibanja 15o pa napovedujejo, da se bodo izselitvi delavcev uprli "z vsemi potrebnimi sredstvi".

V domu živi 71 ljudi, nekdanjih Vegradovih delavcev, ki od avgusta letos protestno ne plačujejo najemnine. Po podatkih Grilove Vegrad 61 dolguje neizplačane plače, do desetih pa nima obveznosti. Obveznosti do delavcev predstavljajo priznane prednostne in navadne terjatve, je dejala Grilova.

Če bo najemnina višja od neizplačane plače ...
Med delavci je 13 takšnih, ki imajo začasno dovoljenje za gibanje. Grilova napoveduje, da bodo pred podaljšanjem dovoljenja za začasno gibanje za vsakega preverili, koliko mu dolguje Vegrad in kolikšna je njegova prednostna terjatev. Če bo dolg iz neplačane najemnine presegal znesek prednostne terjatve, mu bivanja v domu ne bodo več dovolili, če ne bo plačeval najemnine. Enako velja za delavce, ki jim Vegrad ne dolguje ničesar.

Stečajna upraviteljica je delavce že obvestila, da bo začela zapirati dom oziroma zmanjševati število ležišč. Zatrdila je, da elektrike in gretja samskemu domu ne bodo izklopili in zagotovila, da se trudijo za njegovo vzdrževanje.

Grilova ravnala "škandalozno in zločinsko"?
Neplačevanje najemnin je bila oblika stavke, s katero so želeli delavci odpreti vprašanje položaja delavcev v stečajnih postopkih, so pojasnili v gibanju Nevidni delavci sveta in gibanju 15o. Grilovo so tudi večkrat pozvali k dogovoru o rešitvi. Tako je Grilova, po njihovih besedah že 17. avgusta, zagotovila, da delavcev ne bodo preganjali iz delavskih domov, kar so v gibanjih razumeli kot njeno pripravljenost, da sodeluje pri iskanju pravične rešitve za opeharjene delavce.

Zato njeno odločitev označujejo za "škandalozno in zločinsko," saj pomeni, da se delavci postavljajo na cesto, to pa "v kontekstu izsiljevalskega migracijskega režima pomeni odvzem podlage za uveljavitev priznanih pravic," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dejanje Grilove imajo za "napad na delavce, njihove delavske in socialne pravice, napad na demokracijo in napad na vse nas." Gibanji zato napovedujeta upor.

Grilova: Nepremičnine bodo prodane, tudi samski dom
Grilova se je na sporočilo odzvala in dejala, da iskanje rešitev načeloma podpira, da pa je dejstvo, da bo družba v stečaju morala prodati tudi nepremičnine, torej tudi samski dom. Novi lastnik bo hotel uveljavljati svoje pravice. Dodala je, da kot stečajna upraviteljica ni pristojna za reševanje problematike neizplačanih plač, in novico, da je bilo njeno obvestilo označeno kot "zločinsko", sama označila za pretirano.