Osrednja banka Nemčije je v Frankfurtu. Foto: EPA
Osrednja banka Nemčije je v Frankfurtu. Foto: EPA

Za leto 2017 napoveduje 1,4-odstotno, za leto 2018 pa 1,6-odstotno gospodarsko rast.
V centralni banki rahlo znižanje napovedi glede na decembrsko pripisujejo statističnim učinkom, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Bundesbank je decembra za leto 2016 napovedala 1,8-odstotno, za leto 2017 pa 1,7-odstotno gospodarsko rast.

Domače povpraševanje
Glavno gonilo rasti bo še vedno domače povpraševanje, ki ga spodbuja ugoden položaj na trgu dela in rast razpoložljivega dohodka gospodinjstev, je zapisal predsednik Bundesbank Jens Weidmann. Kupno moč letos povečuje tudi nov padec cen nafte in ekspanzivna fiskalna politika.

Izvozniki so na drugi strani zaradi padca v svetovni trgovini deležni malo spodbude. Weidmann sicer pričakuje, da se bo v prihodnjih letih izvoz okrepil in nadomestil domače povpraševanje, ki bo po pričakovanjih nekoliko upadlo.

Napoved centralne banke je skladna s pričakovanji vlade in nekoliko bolj optimistična od napovedi Mednarodnega denarnega sklada, ki Nemčiji za letos napoveduje 1,5-odstotno rast.

Nizka inflacija
Inflacija bo letos ostala nizka, pričakuje Bundesbank, in sicer napoveduje 0,2-odstotno rast cen življenjskih potrebščin v Nemčiji. V letu 2017 naj bi po napovedih centralne banke inflacija narasla na 1,5 odstotka, v letu 2018 pa na 1,7 odstotka.

Slabše tudi v Franciji
Nekoliko bolj črnogleda je tudi francoska centralna banka, ki je napoved rasti francoskega BDP-ja za letos sicer ohranila pri 1,4 odstotka, za leto 2017 pa jo je znižala z 1,6 na 1,5 odstotka, v letu 2018 pa naj bi Francija dosegla 1,6-odstotno gospodarsko rast, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.