Wall Street se še naprej dobro drži. Delnice so od jesenskega dna v povprečju oddaljene že okrog 25 odstotkov. Foto: Reuters
Wall Street se še naprej dobro drži. Delnice so od jesenskega dna v povprečju oddaljene že okrog 25 odstotkov. Foto: Reuters
Ljubljanska borza
Indeks SBI TOP (569 točk) se je v petek zvišal za odstotek. S Krko je bilo za 848 tisoč evrov prometa, kar je nad letošnjim povprečjem, njen tečaj pa se je okrepil za dober odstotek, na 51,90 evra. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Nafto je včeraj v nebo poslalo poročilo iranskih medijev, da je na enem izmed naftovodov v največji izvoznici Savdski Arabiji izbruhnil požar. Nekaj ur pozneje se je izkazalo, da novica ni resnična. Za 159-litrski sod brenta je bilo treba v nekem trenutku plačati že več kot 128 dolarjev (128,4), največ po juliju 2008, nato pa je cena hitro zdrsnila za dva dolarja. Danes znaša okrog 125 dolarjev. To je še vedno zelo visoka raven, ki lahko resno ogrozi okrevanje svetovnega gospodarstva.

Evro zdrsnil na 1,32 dolarja
Na evropskih delniških trgih je po četrtkovem optimizmu, ki je bil posledica uspešne dražbe kratkoročnih obveznic Španije, Francije in Italije (Rim je za dveletne obveznice prvič po oktobru 2010 obljubil manj kot dveletne obresti) v petek prišel trenutek za unovčevanje dobičkov. Evro je utrpel izgube, saj se je njegova vrednost znižala na 1,32 dolarja. Ta teden se je povsem približala meji 1,35 dolarja, toda po koncu 2. dela ECB-jeve "operacije LTRO" se je obrnila navzdol.

Španija bo imela višji primanjkljaj
Da imajo zadolžene države velike težave s svojimi financami, je danes potrdila Španija - njen proračunski primanjkljaj bo letos 5,8-odstoten, kar je več od prejšnjih obljub (4,4 %). Stopnja brezposelnosti se je povzpela že na 22,9 odstotka. Nekoliko boljše so novice iz Rima. Javnofinančni primanjkljaj Italije se je v minulem letu znižal na 3,9 odstotka BDP-ja, vendar pa dolg ostaja zelo visok. Povečal se je še za 1,4 odstotne točke, na 120,1 odstotka bruto domačega proizvoda.

Finančne krivulje, Val 202:
Tuje borze so že v prvih dveh mesecih letošnjega leta dosegle donosnost, ki je običajno značilna za celotno leto.



Februarja dobra prodaja avtomobilov v ZDA

V New Yorku so delnice v četrtek spet krenile navzgor. Število prosilcev za denarno nadomestilo v času brezposelnosti se je v zadnjem tednu v ZDA zmanjšalo na 351 tisoč, kar je nov dokaz o okrevanju nepremičninskega trga. Dow Jones (12.980 točk) se je zvišal za 0,22 odstotka. Z lepo rastjo se lahko ponaša avtomobilski sektor, saj so proizvajalci poročali o dobri februarski prodaji. Bila je skoraj 16 odstotkov večja kot februarja lani, in to kljub višjim cenam bencina.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

LUKA KOPER

+3,30 %

9,40 EUR

GORENJE

+2,86 %

4,50

NOVA KBM

+1,92 %

3,079

KRKA

+1,43 %

51,90

TELEKOM

+1,36 %

67,00

ZAV. TRIGLAV

+1,36 %

11,15

PETROL

+0,81 %

161,30

MERCATOR

+0,00 %

125,00


LJSE: presenečenje - nobena delnica cenejša

Na ljubljanski borzi se je zgodilo nekaj, kar je v zadnjem času prava redkost: v prvi kotaciji se nobena delnica ni pocenila. Sredina objava, da je v zadnjem četrtletju slovenski BDP padel za 2,8 odstotka, sicer vlagateljev ravno ne spodbuja k vlaganju na našo borzo, toda morda bo počasi le nastopil trenutek, ko trg nižje ne bo več mogel iti. "Pesimizem se približuje vrhuncu, tako da bi z morebitnimi reformami le zaznali kakšen obrat v pozitivno smer. Seveda pa bodo svoje dodali tudi letni rezultati," je povedal Matej Tomažin (KD Skladi).