"Zaradi uspehov pri zaustavljanju padanja prihodkov in na področju stroškovne optimizacije je mogoče že videti prve znake, ki nakazujejo možnost, da bo banki po večletnem padanju kmalu uspelo doseči stabilizacijo rednega mesečnega rezultata pred rezervacijami in izrednimi dogodki," so ocenili v NLB-ju. Foto: BoBo

Doseženi dobiček največjo slovensko bančno skupino tako navdaja z upanjem, "da bo banki po večletnem padanju kmalu uspelo doseči stabilizacijo rednega mesečnega rezultata pred rezervacijami in izrednimi dogodki", so sporočili.

Temu navkljub bodo bremena preteklosti še naprej močno vplivala na končne poslovne rezultate. Zaradi slabih posojil, ki v največji meri izvirajo izpred leta 2009, so morali samo v tretjem četrtletju oslabiti za 344,9 milijona evrov naložb.

Ker je NLB letos uvedel bolj konservativno metodologijo knjiženja obrestnih prihodkov, so se neto obrestni prihodki v primerjavi z istim obdobjem lani zmanjšali za 35 odstotkov. Redni neobrestni prihodki so primerljivi z lanskimi, z izjemo lanskega visokega enkratnega pozitivnega učinka, ko so predčasno odkupili izdane kapitalske instrumente z diskontom.

Nižji stroški kažejo učinke
Stroški so se v prvih devetih mesecih v primerjavi z istim obdobjem lani na ravni banke znižali za sedem odstotkov, na ravni skupine pa za 11 odstotkov. Stroški dela so bili nižji za 13 odstotkov, na ravni individualnih pogodb pa za več kot 19 odstotkov, so navedli.

Bilančna vsota banke je konec septembra dosegla 10,87 milijarde evrov, na ravni skupine pa 13,66 milijarde evrov oz. pet odstotkov manj kot pred letom dni. Do konca leta banka namerava število zaposlenih oklestiti za 228 na vseh ravneh, tudi vodstveni. Cilj je, da bi NLB do konca leta 2014 imel predvidoma okrog 20 odstotkov manj zaposlenih kot ob koncu leta 2012. S prostorsko optimizacijo pa naj bi v prihodnjih letih prihranili več kot milijon evrov.