Novi dokumenti razkrivajo, da so podjetja mariborske nadškofije denar bank plasirala po svetu, je poročal POP TV. Foto: BoBo
Novi dokumenti razkrivajo, da so podjetja mariborske nadškofije denar bank plasirala po svetu, je poročal POP TV. Foto: BoBo

POP TV je tako poročal, da je bilo podjetje FORŠ registrirano na naslovu dvorca Betnava, vendar pa ni imelo niti nabiralnika. Lastnik in direktor, sicer na nadškofiji zaposleni Andrej Mesarec, je prek podjetja uradno obvladoval družbe v Argentini, Bosni in Hercegovini ter v Sloveniji.

Mesarec pa je nedavno stečajni upraviteljici podal izjavo, da o poslovanju stečajnega dolžnika ne ve nič, saj naj bi odločitve o poslovanju podjetja sprejemali drugi, pri tem pa je naštel osebe iz Zvona.

"Praktično so jih prisilili, da so prevzemali podjetja"
Kot je poročala komercialna televizija, neuradno že nekaj časa krožijo informacije, da so v nadškofiji zaposlene "praktično prisilili, da so prevzemali podjetja". Novi dokumenti tako razkrivajo, da so nadškofijska podjetja denar bank plasirala po svetu. NLB je tako nadškofijskemu podjetju FORŠ posodil denar za nakup zemljišč v Tuzli. Če zdaj banki dolguje sedem milijonov evrov, pa je podjetje v Bosni, ki ima v lasti zemljišča, vredno nekajkrat manj.

V BiH tudi slovenski kriminalisti?
Po poročanju televizije slovenska policija z bosanskim preiskovalnim uradom že pripravlja skupno preiskavo spornih bančnih poslov, na Generalni policijski upravi pa so potrdili, da policija preiskuje več poslov NLB-ja, tudi v povezavi s podjetji v BiH-u.

Pri tem sodeluje z bosansko policijo, preiskava in sodelovanje pa še potekata, po neuradnih informacijah pa se z bosansko zvezno policijo Sipo dogovarjajo tudi za skorajšnji prihod slovenskih kriminalistov v BiH.

Kam je šel denar?
In kam je denar izginil? POP TV navaja dve cerkveni naložbi v Argentini - luka Elevadores mar del plata je bila uničena v naravni katastrofi pred nekaj leti in od takrat pristanišče ne opravlja svoje funkcije, družba Sadowa pa je 10. junija 2010 razglasila bankrot in prenehala komercialno delovanje.