Na poslabšanje gospodarskega ozračja sta se NLB in njena skupina odzvali s povečanjem obsega rezervacij in oslabitev, saj sta jih oblikovali enkrat več kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO
Na poslabšanje gospodarskega ozračja sta se NLB in njena skupina odzvali s povečanjem obsega rezervacij in oslabitev, saj sta jih oblikovali enkrat več kot v enakem obdobju lani. Foto: MMC RTV SLO
Banka je po navedbah vodstva nadaljevala "izrazito konservativno, previdno politiko upravljanja tveganj, ki v ospredje postavlja varnost in stabilnost poslovanja, kar se je odrazilo tudi v zmanjšanju višine dobička". Foto: MMC RTV SLO
Banke v težavah

V enakem obdobju lani je dobiček po davkih banke, ki je v nekaj manj kot tretjinski lasti belgijske bančno-zavarovalniške skupine KBC, znašal 66,9 milijona evrov, medtem ko je skupina NLB v prvem polletju lani ustvarila 64 milijonov evrov dobička po davkih.

Dobiček pred davki 52 odstotkov nižji kot lani
Dobiček pred davki se je ob polletju glede na enako obdobje lani v NLB-ju znižal za 52 odstotkov, na 39 milijonov evrov, skupina NLB pa je v nasprotju z lansko primerljivo vrednostjo v višini 84,2 milijona evrov ustvarila izgubo pred davki v višini dveh milijonov evrov, so sporočili iz banke.

Kot so danes sporočili iz banke, je skupina NLB v prvih šestih mesecih letos kljub "zelo zaostrenim razmeram in pogojem poslovanja" ustvarila 112,8 milijona evrov dobička pred rezervacijami, dobiček NLB-ja pred rezervacijami pa je znašal 97,1 milijona evrov.

Na poslabšanje gospodarskega ozračja, kar se kaže v slabšanju kakovosti portfelja, sta se Nova Ljubljanska banka in njena skupina odzvali s povečanjem obsega rezervacij in oslabitev, saj sta jih oblikovali enkrat več kot v enakem obdobju lani, so sporočili iz banke.

Banka nadaljevala izrazito konservativno politiko
Banka je po navedbah vodstva nadaljevala "izrazito konservativno, previdno politiko upravljanja tveganj, ki v ospredje postavlja varnost in stabilnost poslovanja, kar se je odrazilo tudi v zmanjšanju višine dobička".

Bilančna vsota največje slovenske banke je konec prvega polletja dosegla 14,6 milijarde evrov, obseg posojil v nebančnemu sektorju pa 9,6 milijarde evrov, s čemer so zadržali obseg s konca leta 2008.

Vloge nebančnega sektorja se višajo
Vloge nebančnega sektorja v NLB-ju so v prvem polletju znašale 8,1 milijarde evrov in so se v primerjavi s koncem lanskega leta povečale za 15 odstotkov, v celotni skupini NLB pa za 10 odstotkov. "Slednje gre v veliki meri pripisati ponovnemu zanimanju prebivalstva za klasične oblike naložb in zelo dobremu odzivu na ponudbo NLB-jevih Super depozitov," so pojasnili. Količnik kapitalske ustreznosti NLB-ja je konec junija znašal 10,8 odstotka.

Banke v težavah