Investicija v tovarno sladkorja bi bila upravičena predvsem na lokaciji nekdanje tovarne v Ormožu, saj bi prenesla tudi nižjo ceno sladkorja, pri čemer je vrednost naložbe na stari lokaciji ocenjena na 150, na novi pa okoli 200 milijonov evrov. Foto: Reuters Foto:
Investicija v tovarno sladkorja bi bila upravičena predvsem na lokaciji nekdanje tovarne v Ormožu, saj bi prenesla tudi nižjo ceno sladkorja, pri čemer je vrednost naložbe na stari lokaciji ocenjena na 150, na novi pa okoli 200 milijonov evrov. Foto: Reuters Foto:
Sladkorna pesa, sladkor
Na podlagi izračunov študija ugotavlja, da je pridelava sladkorne pese za sladkor glede na oceno lastnih cen ob dovolj visoki intenzivnosti lahko ekonomsko upravičena tudi ob nižji ceni sladkorja, pri čemer je nujna vezava odkupne cene in cene sladkorne pese. Foto: Reuters
Sladkorna pesa, sladkor
V Evropi so se po sladkorni reformi proizvodne zmogljivosti tovarn povečale sočasno z zmanjšanjem njihovega števila. Foto: Reuters

Študija mariborske kmetijske fakultete, ki jo je naročilo ministrstvo za kmetijstvo, med drugim ugotavlja, da se je v Evropi po sladkorni reformi povečanje proizvodnih zmogljivosti tovarn zgodilo sočasno z zmanjšanjem njihovega števila.

V povprečju so se zmogljivosti s 6.700 ton pese na dan dvignile na 8.400 ton. Največje povprečne zmogljivosti tovarn se pojavljajo na Nizozemskem (10.826 ton na dan) in v Avstriji (10.730), najmanjše pa na Finskem (5.357) in v Grčiji (6.049).

Kot ugotavlja študija, sladkor ni edini mogoč proizvod sladkorne pese, saj se zaradi pomena sladkorne pese v kolobarju, zaostrovanja pogojev na trgu sladkorja in negotovosti v povezavi z ukinitvijo kvot v Evropi vse bolj ukvarjajo z alternativnimi proizvodnjami.

Alternativa je etanol
Deloitte je leta 2014 po naročilu nekaterih severnoevropskih držav izdelal študijo o priložnostih fermentiranih proizvodov, predvsem za uporabo v kemični industriji.

Eden najpogostejših alternativnih proizvodov sladkorne pese je etanol, številne študije in praktične implementacije pa ugotavljajo, da je prav predelava sladkorne pese v etanol lahko ekonomsko upravičena. Alternative postajajo vse zanimivejše, potem ko so razmere na trgu sladkorja tako rekoč izenačile odkupne cene s tistimi za pridelavo etanola, te pa po avstrijskih izračunih znašajo od 30 do 35 evrov na tono.

Kot še ugotavlja študija, je za predvideno zmogljivost proizvodnje 7.500 ton pese dnevno potrebnih vsaj 12.500 hektarjev površin ob predpostavki 60 ton pridelka na hektar. Projekcije cene sladkorja na trgu EU-ja kažejo vrednosti med 418 in 495 evri na tono, medtem ko trenutna povprečna cena sladkorja znaša 417 evrov.

Na podlagi izračunov študija ugotavlja, da je pridelava sladkorne pese za sladkor glede na oceno lastnih cen ob dovolj visoki intenzivnosti lahko ekonomsko upravičena tudi ob nižji ceni sladkorja, pri čemer je nujna vezava odkupne cene in cene sladkorne pese.

Investicija v tovarno sladkorja bi bila upravičena predvsem na lokaciji nekdanje tovarne v Ormožu, saj bi prenesla tudi nižjo ceno sladkorja, pri čemer je vrednost naložbe na stari lokaciji ocenjena na 150, na novi pa okoli 200 milijonov evrov.

Ministrstvo želi investitorjem pomagati pri odločitvi
Avtorji študije so vse scenarije predvideli ob "pravilni" oceni gibanja cen sladkorja. Morebitna višja cena pa pomeni spremembo kazalnikov v smeri večje dobičkonosnosti, so še dodali.

Ministrstvo se doslej glede ugotovitev še ni izreklo. Kot poudarjajo na kmetijskem ministrstvu, študijo še preučujejo in poudarjajo, da so vse ugotovitve zgolj navajanja avtorjev študije. Za njeno naročilo so se odločili, ker želijo morebitnim pridelovalcem in zasebnim investitorjem pomagati pri njihovi odločitvi za naložbo.

Pridelovalci sladkorne pese zadovoljni
V Združenju pridelovalcev sladkorne pese so z ugotovitvami zadovoljni, prav tako menijo, da je bila študija opravljena korektno. Kot je povedal predsednik združenja Miroslav Kosi, so nekatera pričakovanja zaradi nižje cene sladkorja morda prav tako nekoliko nižja, a nekatere ameriške institucije že napovedujejo dvig cen sladkorja in pese.

Združenje še naprej izvaja dejavnosti postavitve manjšega obrata v Ormožu za uporabo sladkorne pese v kemični industriji. Investitorji po Kosijevih besedah obstajajo, konec februarja pa bodo na Ptuju pripravili posvet, na katerem bodo skupaj z nizozemskimi gosti predstavili tudi poslovni model in finančno konstrukcijo za zastavljeno vzpostavitev proizvodnje.