Seznam delavcev Leka, ki bodo prešli pod Novartis zaradi prenosa obratov z Leka na Novartis, bo objavljen, tik preden se bo prenos dejansko zgodil. Foto: BoBo
Seznam delavcev Leka, ki bodo prešli pod Novartis zaradi prenosa obratov z Leka na Novartis, bo objavljen, tik preden se bo prenos dejansko zgodil. Foto: BoBo

Lek bo na v Sloveniji registrirano družbo Novartis prenesel premoženje skupne knjigovodske vrednosti okoli 691,6 milijona evrov, kaže pogodba o oddelitvi in prevzemu, ki je bila objavljena na spletni strani Ajpesa. Edini družbenik obeh družb je družba Novartis Pharma iz Švice. Preneseni bodo proizvodnja trdnih izdelkov na sedežu družbe na Verovškovi ulici v Ljubljani, nepremičnine (zemljišča, stavbe in skladišča) na sedežu družbe in storitveni center v Ljubljani, ki med drugim zagotavlja IT-storitve, finančne in računovodske storitve, inženiring ipd. Predviden je tudi prenos obrata v Mengšu, kjer sta med drugim proizvodnja farmacevtskih učinkovin in bioloških zdravil ter Novartisov razvojni center, in nepremičnin na lokaciji v Mengšu.

Seznam delavcev Leka, ki bodo prešli pod Novartis zaradi prenosa obratov z Leka na Novartis, bo objavljen, tik preden se bo prenos dejansko zgodil, so navedli v pogodbi.

V Ljubljani več kot 3200 zaposlenih

V Ljubljani je po navedbah spletne strani Leka več kot 3270 zaposlenih. Tu je sedež družb Lek in Novartis Pharma Services ter vodilni Sandozov razvojni center in tudi sedež Globalnega operativnega centra. V enoti Trdni izdelki proizvajajo več kot 160 različnih družin izdelkov tako za trg generičnih zdravil kot za inovativna Novartisova zdravila. V enoti Aseptični izdelki proizvajajo okvirno 70 različnih izdelkov in 500 končnih izdelkov. Za trge po vsem svetu jih polnimo v sterilne ampule in viale.

V Mengšu je ena ključnih razvojnih in proizvodnih lokacij za najzahtevnejše Sandozove generične izdelke in Novartisove inovativne izdelke, v njej dela več kot 1260 zaposlenih. Proizvajajo več farmacevtskih učinkovin za Novartisova inovativna zdravila in izbrane generične zdravilne učinkovine z visoko dodano vrednostjo.

V Mengšu sta prav tako edini industrijski center za sodobno biotehnologijo v Sloveniji, ki sodi tudi med najpomembnejše Novartisove lokacije za razvoj in proizvodnjo bioloških ter podobnih bioloških zdravil, in tudi središče za analitične storitve, kot je testiranje surovin, učinkovin in končnih izdelkov.

Lekov obrat v Mengšu. Foto: BoBo
Lekov obrat v Mengšu. Foto: BoBo

Lokaciji tudi v Lendavi in na Prevaljah

Lek ima še lokaciji v Lendavi, kjer 710 zaposlenih dela v proizvodnji antiinfektivov in pri pakiranju končnih farmacevtskih oblik, in na Prevaljah, kjer je več kot 220 zaposlenih, proizvajajo pa antibiotik amoksiklav.

Novartis je lani napovedal Sandozovo odcepitev. Novartis naj bi se posvetil zdravljenju na področju hematologije, onkologije, imunologije, nevroznanosti in kardiovaskularnih bolezni, Sandoz pa ohranil divizijo za generična in biološko podobna zdravila. Delnice družbe Sandoz naj bi začele kotirati na borzi.

Lek s proizvodnjo v Ljubljani, Mengšu, Lendavi in na Prevaljah dela tako za Novartis kot za Sandoz. Proizvodnje biološko podobnih zdravil v Avstriji in Sloveniji bodo izdelovale biološko podobna zdravila za Sandoz. V načrtu je, da Sandoz nadaljuje dobavo ključnih proizvodov Novartisu za nadaljnjo distribucijo na nekaterih ključnih trgih, predvsem v podsaharski Afriki, so načrte ločitve lani za portal N1 komentirali v Novartisu.

Lek je po podatkih z Ajpesa v prvih devetih mesecih lani ustvaril 1,095 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, v enakem obdobju predlani pa 868,86 milijona evrov. Čisti dobiček se je v opazovanem obdobju povečal z 69,48 milijona evrov na 125,54 milijona evrov.