Vlada želi zgolj čim prej izvesti razprodajo državnega premoženja, so prepričani v SD-ju. Foto: MMC RTV SLO
Vlada želi zgolj čim prej izvesti razprodajo državnega premoženja, so prepričani v SD-ju. Foto: MMC RTV SLO
Se vladi mudi s prodajo premoženja?

Dobrih osem milijard evrov vredno slovensko premoženje že štiri mesece nima pravega upravljavca. Vsi vodilni so namreč le vršilci dolžnosti. In čez teden dni bo še slabše. Z najvišje funkcije se namreč poslavlja Janez Benčina. Ne osebni, razlogi so politični, in posledica bo razprodaja srebrnine, so prepričani v SD-ju.

"Očitno tudi kader, ki ga imenujejo sami, ocenjuje, da je nemogoče upravljati kapitalske naložbe na način, da vlada politično odloča, kaj se zgodi s posameznim deležem v podjetju," meni vodja poslanske skupine SD-ja Janko Veber.

Osebne, ne politične narave
Da je odstop osebne narave, zatrjuje tudi Benčina, ki pa pred kamere ne želi. Enako pravijo tudi v največji koalicijski stranki SDS-u. Brezvladje v Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) je posledica referendumske blokade zakona o Slovenskem državnem holdingu, pravijo.

AUKN bi bil namreč z ustanovitvijo holdinga že stvar preteklosti. V opoziciji zato odgovarjajo, da je govorjenje, da bo zakon o slovenskem holdingu slabši kot obstoječe stanje, zavajanje in zastraševanje ljudi. Ocenjujemo, da še zdaleč ne bo tako.

Vlada ima zdaj teden dni časa, da imenuje novega predsednika agencije. A ker je usoda te ustanove zelo negotova, najbrž velikega povpraševanja ne bo. Pričakovati je, da se bo na ta položaj zavihtel eden izmed zdajšnjih članov uprave.
Vesna Zadravec, TV Dnevnik

Se vladi mudi s prodajo premoženja?