Minister Počivalšek zagotavlja, da bo SDH s Savo bolje ravnal kot DUTB. Foto: BoBo
Minister Počivalšek zagotavlja, da bo SDH s Savo bolje ravnal kot DUTB. Foto: BoBo

SDH je boljši upravljavec. Vse drugo so manipulacije.

Minister Počivalšek
Sava
Sava je bila lanski predmet spora med tedanjim vodstvom DUTB-ja in vlado. Foto: MMC RTV SLO
Sava bo prišla pod SDH


Odločitev je vlada sprejela na tokratni seji v odsotnosti finančnega ministra Dušana Mramorja, ki je na dopustu. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na tiskovni konferenci zatrdil, da je bila usklajena tudi s finančnim ministrstvom in Mramorjem samim.
Kot poglavitni razlog za prenos je navedel, da je Slovenski državni holding (SDH) zavezan strategiji upravljanja kapitalskih naložb, Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pa ne. Savo, d. d., je politika uvrstila med pomembne naložbe, in sicer zato, ker je lastnik Save turizma in ima pomemben vpliv v Hotelih Bernardin ter v Istrabenzu Turizmu.

Prenos bo odplačen in bo izveden po "pošteni oziroma knjigovodski vrednosti", je nadaljeval. Po ministrovih besedah je prenosna vrednost prenesenih terjatev, ki so bile na DUTB prenesene z 61-odstotnim diskontom, 40,7 milijona evrov, obveznic, pri katerih je bil diskont 90-odstoten, pa 1,05 milijona evrov.
Sava je v tem času v postopku prisilne poravnave, je insolventna in ima negativen kapital.
Počivalšek pričakuje, da bo načrt finančnega prestrukturiranja pripravljen do najpozneje 16. februarja in deležen večinske podpore upnikov.

Na DUTB-ju odločitve vlade ne komentirajo.

Počivalšek: Ne rešujemo lastnikov
Na novinarsko vprašanje, ali s tem rešuje prejšnjega prvega moža Save Mateja Narata (ki je zdaj svetovalec predsednika uprave) in obstoječe lastnike, je Počivalšek zagotovil, da ni tako. SDH je po njegovem mnenju precej boljši in bolj dolgoročen lastnik v primerjavi z DUTB-jem.
Za možnost, da bi reševali ključne turistične naložbe, krovni prezadolženi holding pa poslali v stečaj, Počivalšek ne vidi pravne podlage.
Tudi možnost, da bi DUTB Savo po načrtu prodal strateškemu lastniku, ki bi jo upravljal, se mi ne zdi primerna. Kakor se mu tudi ne zdi sporno, da je SDH dolgo opazoval, kako ima Sava z istim vodstvom leto za letom stomilijonske izgube, zdaj pa ga bo prejel spet pod svoje okrilje. "SDH je boljši upravljavec. Vse drugo so manipulacije," je izjavil.
Poudaril je, da bodo zdajšnji lastniki razlaščeni (sicer odplačno) in da se bo vzpostavila nova lastniška struktura, ki bo zagotovila tako finančno kot poslovno prestrukturiranje in dolgoročno stabilno poslovanje panoge, ki zagotavlja 40 odstotkov letnega izvoza storitev.
SDH, Kad: Korake bomo proučili
SDH in Kad sta v skupni izjavi zapisala, da je načrt v postopku priprave. Kot pravijo, je za Savo zdaj bistven "kakovosten in med upniki usklajen načrt poslovnega in finančnega prestrukturiranja, ki bo družbi zagotavljal dolgoročno uspešno poslovanje in vzdržen razvoj".

Sava bi lahko po izglasovani prisilni poravnavi pridobila vzvod za pridobitev preostalih lastniških deležev (do 100-odstotnega deleža) v družbah Hoteli Bernardin in Istrabenz Turizem, "kar bi družbi omogočilo nadaljnjo konsolidacijo dejavnosti turizem in bistveno povečanje EBITDA ter vrednosti za lastnika".

Cilj izvedbe strategije turizma je, da se v razvoj posameznih družb vključi učinke, ki bodo nastali ob izkoriščanju sinergijskih učinkov kot posledica povezovanj omenjenih turističnih družb, so zapisali v SDH in Kadu, kjer bodo po seznanitvi s sklepom vlade "proučili vse nadaljnje korake in postopke ter pri tem dosledno upoštevali mednarodne standarde računovodskega poročanja in druge predpise".





SDH je boljši upravljavec. Vse drugo so manipulacije.

Minister Počivalšek
Sava bo prišla pod SDH