Medja se je raje sam poslovil od položaja. Foto: BoBo
Medja se je raje sam poslovil od položaja. Foto: BoBo
false
Janko Medja se je za odstop odločil zaradi razhajanj z lastniki. Foto: BoBo
Zakaj je odstopil Janko Medja?

Začasno ga bo nasledil Blaž Brodnjak, ki ga je v banko pripeljal prav Medja.

Janko Medja ni čakal, da ga lastniki razrešijo na skupščini banke v sredo, in je odstopil kar sam, nadzorni svet pa je njegov predlog o sporazumnem odhodu sprejel.

Po poročanju TV Slovenija se je za tak korak odločil zaradi razhajanj z lastniki. Zdaj že nekdanji predsednik uprave je ob odhodu poudaril, da so v banki dosegli vse cilje, ki so si jih v NLB-ju zadali v preteklih treh letih in pol. Sicer priznava, da so imeli nekaj vzponov in padcev, a dodaja: "Banko zapuščam v stabilni poziciji, z odličnimi rezultati in dobrimi trendi."

"Šli smo skozi najtežje obdobje prestrukturiranja, vrnitve na trg in ponovne pridobitve zaupanja strank. NLB je danes resnično drugačna banka - ustvarja pozitiven rezultat, je stabilna in konkurenčna na trgu. Taka je pripravljena na ključni projekt za prihodnost - privatizacijo," je Medja ponosno opisal delo, ki so ga opravili v zadnjih treh letih.

Menjave na vrhu NLB-ja
Banko bo do nadaljnjega vodila tričlanska uprava, ki jo bo koordiniral dozdajšnji član uprave Blaž Brodnjak. Iz banke so sporočili, da Medji mandat preneha nemudoma, nadzorni svet pa je po besedah prvega nadzornika Gorazda Podbevška ocenil, da je banka v dobrem stanju in da bo nemoteno poslovala naprej. Brodnjak je bil v upravi do zdaj pristojen za področje poslovanja z velikimi podjetji, bančništva na drobno in privatnega bančništva. Leta 2012 ga je v banko pripeljal prav Medja.

Spomnimo, SDH je v imenu države, edine lastnice NLB-ja, za 10. februar sklical skupščino banke. Ob tem so se pojavljala vse pogostejša ugibanja, da bi na skupščini lahko izrekli nezaupnico Medji, že takrat pa je bilo znano, da bodo morali oditi trije nadzorniki.

Po neuradnih informacijah TV Slovenija se bodo morali tako posloviti predsednik nadzornikov banke Gorazd Podbevšek ter člana nadzornega sveta Miha Košak in Tit A. Erker.

Slovenski državni holding (SDH) bo v imenu države kot 100-odstotnega lastnika predvidoma prevetril in statutarno za dva člana povečal nadzorni svet, ki bo oblikoval vodstveno ekipo, ta pa bo potem popeljala skozi proces privatizacije.

Zakaj je odstopil Janko Medja?