Čeprav so lastniki Primorja precej optimistični, pa večina podjetju napoveduje stečaj. Foto: MMC RTV SLO
Čeprav so lastniki Primorja precej optimistični, pa večina podjetju napoveduje stečaj. Foto: MMC RTV SLO
Primorju je potekel rok za moratorij

Primorju se z današnjim dnem izteče moratorij za odplačevanje več sto milijonov evrov posojil in drugih obveznosti bankam upnicam. Upanja za rešitev zadnjega velikega gradbinca v Sloveniji je tako vse manj, saj je pretekli teden propadla še dokapitalizacijska skupščina družbe.
Banke - Abanka Vipa, NKBM, NLB in Banka Koper - nadaljnje zamrznitve odplačevanja dolgov najverjetneje ne bodo več podaljšale, kar v zdajšnjih razmerah vodi v neizbežen stečaj ajdovskega gradbinca.
Delajo le v Šoštanju
Zaposleni v Primorju so danes na dopustu; še tista redka gradbišča, kjer opravljajo dela, povsem samevajo, razen menda v TEŠ-u, nam povejo v sindikatu. Prejšnji četrtek so delavci prejeli izplačilo za prevoz na delo, prehrano in za nekatere druge stroške iz dela za marec, medtem ko jim razlika med minimalno in dejansko plačo za prejšnji mesec še ni bila izplačana.
Pogovori med sindikati in upravo v odstopu se bodo nadaljevali po praznikih oziroma prihodnji torek, ko bo tudi sestanek med predstavniki matične družbe, njene lastnice Primorja Holdinga in bank upnic. Tedaj naj bi bilo več znanega o nadaljnji usodi še zadnjega velikega slovenskega gradbinca.
Lastniki optimistični glede strateškega vlagatelja
Po odstopu zdajšnje uprave pred dvema tednoma je novo vodstvo matične družbe zdaj sestavljeno, zagotavljajo v holdingu Primorje, kjer po četrtkovem sestanku s strateškim vlagateljem pri bankirjih pričakujejo pozitivno rešitev za ajdovskega gradbinca.
Strateški partner, ki prihaja iz angleškega okolja in ni iz gradbene stroke, pa naj bi se razkril do konca tega tedna, še pravijo lastniki Primorja. Odziva iz NLB-ja, največje banke upnice, nismo prejeli, prav tako molčijo v upravi Primorja, medtem ko njegovi lastniki ne verjamejo, da bi banke upnice že danes vložile predlog za stečaj ajdovskega gradbinca.

Primorju je potekel rok za moratorij