Predlagatelji razprave se sprašujejo o smotrnosti porabe 40 milijonov evrov za prenos terjatev iz slabe banke na SDH. Foto: BoBo
Predlagatelji razprave se sprašujejo o smotrnosti porabe 40 milijonov evrov za prenos terjatev iz slabe banke na SDH. Foto: BoBo

Verjetno pravimo zato, ker se morajo člani komisije šele strinjati s širitvijo dnevnega reda z omenjeno točko dnevnega reda. Terjatve zaradi zahtevnosti postopka za zdaj sicer še niso prenesene na SDH.

Prezadolžen holding Sava, zaradi večletnih izgub in izvedenih oslabitev premoženja tudi z negativnim kapitalom, je sicer v prisilni poravnavi. Upniki morajo čez slabih 14 dni sodišču predložiti usklajen načrt finančne sanacije.

40 milijonov za prenos terjatev
Medtem pa vlada z ene državne družbe, slabe banke, terjatve prenaša na drugo, slovenski državni holding. Skupščina slabe banke, na kateri so sprejeli sklep o prenosu, je bila v ponedeljek, SDH terjatev še ni prevzel. Poudarjajo, da bodo strogo spoštovali računovodske standarde.

Alenka Bratušek, nepovezana skupina poslancev in predlagateljica razprave, se sprašuje o smotrnosti porabe 40 milijonov evrov za selitev terjatev z ene državne ustanove na drugo. Prav to, kar je sicer minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek prejšnji teden odločno zanikal.

V skupini Sava namreč edino hoteli, združeni v Sava turizem, poslujejo pozitivno. Delež v Gorenjski banki pa mora Sava po odločbi osrednje banke, prodati. Sava ne bo prvič plenila pozornosti poslancev. V ospredju je bila tudi lansko jesen, ob vladni zamenjavi dveh vodilnih Švedov v slabi banki. Različni pogledi na sanacijo Save so se kresali takrat in se bodo očitno tudi zdaj. Vlada se sklicuje na to, da je upoštevala strategijo. Dokument je sprejel državni zbori, Sava je opredeljena kot pomembna naložba, torej mora država obdržati četrtinski delež. Vsekakor pa je ob tem zdaj dolžna vsaj pojasniti, kako bo to zagotovila in koliko bo stalo.