Rubelj je danes padel na najnižjo raven. Foto: EPA
Rubelj je danes padel na najnižjo raven. Foto: EPA
Rusko gospodarstvo močno hromijo nizke cene nafte. Foto: EPA

Rubelj vrednost izgublja zaradi pritiska sankcij Zahoda zaradi Ukrajine in cenejše nafte.

Rubelj se je sicer po jutranjem padcu v nadaljevanju trgovanja nekoliko okrepil. Ruska valuta je od začetka leta v primerjavi z dolarjem izgubila 60 odstotkov vrednosti, v primerjavi z evrom pa 40 odstotkov.

Največji dnevni padec po finančnem zlomu leta 1998 je rubelj doživel v ponedeljek, ko je v primerjavi z dolarjem oslabel za devet odstotkov - za dolar je bilo treba namreč odšteti 53,90 rublja. V torek se je okrepil, tako je bil dolar vreden 51,29 rublja.

Padec rublja se je še poglobil, ko se je Organizacija držav izvoznic nafte prejšnji teden odločila, da kljub presežkom zalog nafte ne spremeni proizvodnih kvot. Ta poteza je prizadela rusko gospodarstvo, ki sloni na izvozu nafte in zemeljskega plina.

Prihodnje leto v recesijo?
Rusko gospodarsko ministrstvo ob tem opozarja, da bo Rusija prihodnje leto zaradi kombiniranega učinka sankcij in nizkih cen nafte padla v recesijo. Ministrstvo je moralo tudi popraviti svoje optimistične napovedi 1,2-odstotne rasti BDP-ja za leto 2015 - ta naj bi se po novih napovedih skrčil za 0,8 odstotka.

"Zdaj predvidevamo, da bodo sankcije ostale nespremenjene vse leto 2015. To za nas pomeni zaprte trge kapitala za večino ruskih podjetij in bank, pa tudi neugodne razmere za naložbe - negotovost in pomanjkanje varnosti," je povedal namestnik gospodarskega ministra Aleksej Vedev.

Gospodarska rast v Rusiji se je že tako v zadnjih letih drastično upočasnila in padla s 3,4 odstotka (2012) na 1,3 odstotka (2013). Vedev predvideva, da bi krčenje gospodarstva v zadnji četrtini leta lahko v začetku prihodnjega leta pripeljalo do prve ruske recesije po letu 2009.