Roman Abramovič je tudi guverner odročne, z naravnimi viri bogate regije Čukotka na vzhodu Rusije. Foto: EPA
Roman Abramovič je tudi guverner odročne, z naravnimi viri bogate regije Čukotka na vzhodu Rusije. Foto: EPA
Sedež podjetja Lukoil
Največje ruske družbe so si za sedež zgradile veličastne zgradbe. Foto: EPA

Lestvica kaže, da so v zadnjem letu bogati postali še bogatejši, saj so svoje premoženje povečali za 107 milijard dolarjev. Razlike med prebivalci so tako še večje, saj povprečen Rus na leto zasluži 3.600 dolarjev.

Vodilni na lestvici, ki jo je objavila ruska izdaja revije Forbes, je z 18,3 milijarde dolarjev naftni mogotec in lastnik angleškega nogometnega kluba Chelsea Roman Abramovič, ki je v zadnjem letu zaslužil dodatne 3,6 milijarde.

Povprečni Rusi do bogatašev čutijo mešanico zavisti in jeze. Obtožujejo jih nezakonite pridobitve denarja.
V zadnjem letu se je najbolje odrezal direktor največje ruske naftne družbe Lukoil Vagit Alekperov, ki je vrednost svojega premoženja potrojil na 12,8 milijarde dolarjev in zaseda drugo mesto na lestvici. Najmlajši na lestvici so 34-letni Andrej Melničenko in Sergej Popov, lastnika finančnega podjetja MDM, in direktor zavarovalnice Rosgosstrakh Danil Kačaturov.

Hodorkovski padel iz stoterice
Na lestvici pa ni več nekdanjega najbogatejšega Rusa in vodje naftne družbe Jukos Mihaila Hodorkovskega, ki v sibirskem zaporu prestaja osemletno zaporno kazen zaradi goljufij in utaje davkov. Lani je bil z 2,1 milijarde dolarjev na 21. mestu.

Okoriščenje s privatizacijo
Večina ruskih bogatašev je obogatela z divjo privatizacijo po razpadu Sovjetske zveze, v zadnjih letih pa so svoje premoženje povečali na račun prvih ponudb delnic javnosti in z večjo naklonjenostjo tujim vlagateljem, ki so se začeli vračati po ruski gospodarski krizi leta 1998. K večjemu pritoku denarja so prispevale tudi visoke cene za nafto, plin in kovine, ki so najpomembnejši ruski izvozni artikel.

Kljub večanju bogastva ruskih mogotcev je rusko gospodarstvo še vedno nefunkcionalno. V primerjavi z drugimi hitro razvijajočimi se gospodarstvi na svetu majhna in srednjevelika podjetja pomenijo le majhen odstotek ruskega gospodarstva.