"Slovenija se zaradi dobrih zunanjih dosežkov razlikuje od večine primerljivih držav," so zapisali v poročilu. Foto: EPA

Po oceni agencije naj bi se gospodarska rast v letih med 2015 in 2018 v povprečju gibala na ravni 2,1 odstotka, potem ko so jo decembra lani ocenjevali na 1,5 odstotka. Standard & Poor's (S&P) je napoved rasti slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) navzgor popravil zaradi krepkega izvoza in okrevanja porabe. Pričakujejo presežek v plačilni bilanci.

Pozitivni obeti nakazujejo, da obstaja približno 33-odstotna možnost zvišanja naše bonitetne ocene v naslednjih dveh letih, če se bo gospodarsko okrevanje razširilo in v kombinaciji s strukturnimi reformami privedlo do manjšega proračunskega primanjkljaja in javnega dolga.

Dobre napovedi gospodarske rasti
V S&P so ob tem ocenili, da se bo BDP Slovenije letos realno okrepil za 2,4 odstotka, v letih 2016 in 2017 naj bi se zvišal za dva odstotka, leta 2018 pa naj bi se rast pospešila na 2,2 odstotka.

Prav tako pričakujejo, da bo večjo vlogo pri okrevanju gospodarstva odslej igrala domača poraba, vseeno pa so naložbe odvisne od posojilnih pogojev, ki so po mnenju agencije še vedno prestrogi. Dokler se podjetja ne bodo še dodatno razdolžila, pa ne pričakujejo rasti neto posojil.

"Menimo tudi, da bi uveljavitev strukturnih reform, ki spodbujajo rast, vključno s tistimi na področju sodstva in na administrativnem področju, še dodatno izboljšala obete za dolgoročno gospodarsko rast Slovenije. Čeprav gospodarstvu koristi vpetost v mednarodno trgovino, občutne administrativne ovire še vedno zavirajo neposredne tuje naložbe," pravijo v S&P-ju.

Kljub večji politični stabilnosti ne izključujejo koalicijskih sporov, še posebej glede vloge države v gospodarstvu. Državno lastništvo lahko po mnenju S&P-ja zavira tudi hitrost in učinkovitost reform. Okrevanje gospodarstva bi lahko zavrlo tudi ohlajanje gospodarstva naših glavnih trgovinskih partneric – Nemčije, Italije in Avstrije.