Od novega lastnika pričakujejo, da bo zagotovil nadaljnji razvoj. Foto: BoBo
Od novega lastnika pričakujejo, da bo zagotovil nadaljnji razvoj. Foto: BoBo
SDH
Pri SDH-ju so predvideli vložek v vrednosti 2,2 milijona evrov. Foto: BoBo

Slovenski državni holding (SDH) pri morebitni novi dokapitalizaciji predvideva, da bo prednostna pravica obstoječih delničarjev za vpis novih delnic izključena. Postopek povečanja kapitala bo voden kot enofazni razpisni postopek s predložitvijo zavezujočih ponudb po izvedenem skrbnem pregledu družbe, so v vabilu interesentom za dokapitalizacijo zapisali pri SDH-ju.

Novi investitor bo na podlagi vpisa in vplačila novih delnic v predvideni vrednosti 2,2 milijona evrov tako postal več kot 50-odstotni lastnik družbe. Rok za predložitev ponudb je 28. oktober do 12. ure. Sodelujejo lahko tako domače kot tuje pravne in fizične osebe, SDH pa si pridržuje pravico, da lahko kadar koli in kakor koli, brez navedbe razloga in obvestila, zavrne katerega koli interesenta.

Spomnimo, da je po uspešni 2,1 milijona vredni dokapitalizaciji Polzele, ki jo je izvedel SDH, država avgusta postala 100-odstotni lastnik družbe. Z dokapitalizacijo je bilo po oceni SDH-ja vzpostavljeno stabilno finančno stanje za izvedbo prestrukturiranja. "Da pa bi lahko celovito prestrukturiranje družbe izvedli hitreje in učinkoviteje, je SDH skupaj z družbo Polzela pristopil k iskanju dolgoročnega investitorja, ki bi lahko z dodatnim kapitalom, znanjem in dostopom do trgov ter kupcev družbi omogočil bistveno hitrejši preobrat poslovanja," so poudarili.

Finančne težave in dokapitalizacija
Polzela se že dalj časa sooča s finančnimi težavami ter si želi s finančnim in poslovnim prestrukturiranjem zagotoviti dolgoročen razvoj in obstoj. Na začetku leta 2015 je bil potrjen postopek prisilne poravnave, maja letos pa je vlada sprejela nov program pomoči, ko je Polzeli podaljšala poroštveno pogodbo iz novembra 2014 in odobrila še novo sedemletno posojilo. Avgusta so delničarji na čelu z SDH-jem in DUTB-jem potrdili dokapitalizaciji z denarnimi vložki in pretvorbo terjatev v kapital. To sta država in SDH izvedla še isti mesec ter postala edina lastnika podjetja.

V letošnjem prvem polletju je Polzela ustvarila 2,3 milijona evrov prihodkov in za nekaj manj kot pol milijona evrov zaostala za načrtom, polletna čista izguba pa je znašala skoraj 1,3 milijona evrov. Po odobritvi državne dokapitalizacije na avgustovski skupščini je tedanji predsednik uprave Marko Klemenčič dejal, da jim bo obratni kapital pomagal zagnati tudi nekatere marketinške aktivnosti, za katere zadnja leta niso odšteli niti evra.

Glavna dejavnost Polzele, ki jo od začetka oktobra vodi Metka Horvat, je proizvodnja in prodaja ženskih, moških, otroških in športnih nogavic. V skupini Polzela sta tudi odvisni družbi Polzela Čarape Zagreb in Polzela Čarape Sarajevo, v matični družbi pa je bilo konec junija zaposlenih 220 ljudi. Proizvajajo izdelke pod lastno in tujo blagovno znamko, ki jih prodajajo v 20 lastnih trgovinah v Sloveniji in na Hrvaškem.