SDH je ministrstvu za finance predlagal spremembe strategije upravljanja naložb. Foto: BoBo
SDH je ministrstvu za finance predlagal spremembe strategije upravljanja naložb. Foto: BoBo
Stavba Zavarovalnice Triglav
Bo Zavarovalnica Triglav ostala strateška naložba države? Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Strategija upravljanja kapitalskih naložb države, ki jo je državni zbor na predlog vlade potrdil sredi lanskega julija, po dobrem letu doživlja prvo spremembo. Slovenski državni holding (SDH) je namreč danes ministrstvu za finance poslal predlog sprememb, ki pa utegne na poti do parlamenta doživeti še prenekatero spremembo.

Na SDH-ju predlaganih sprememb sicer še ne razkrivajo, saj je predlog le ena izmed faz v postopku priprave in odločanja o sprejetju nove strategije, so danes sporočili na kratko. Neuradno pa naj bi se spremenil status podjetjem vodnega gospodarstva, ki bi postala portfeljske namesto dozdajšnjih pomembnih naložb, kar pomeni, da bi lahko holding te deleže tudi prodal. Na SDH-ju naj bi ob tem še predlagali, da za državo ne bi več bila strateška Zavarovalnica Triglav, v kateri imata Republika Slovenija in SDH več kot 62-odstotni delež. In kot je videti zdaj, se bo politika o tem še pogovarjala, je za Radio Slovenija poročala Simeona Rogelj.

DeSUS: Triglav naj ostane strateški
V DeSUS-u namreč vztrajajo, da Triglav ostane strateška naložba in da celoten delež preide na prihodnji demografski rezervni sklad, nam je danes sporočil prvak Karl Erjavec, ki je na novinarski konferenci pred dvema tednoma dejal, da so se o podrobnostih glede Triglava že dogovorili z nekdanjim finančnim ministrom Dušanom Mramorjem. "Dogovorila sva se, da gre 34-odstotni državni delež Zavarovalnice Triglav v demografski sklad, zakon pa bo omogočil tudi opcijo, da bi demografski sklad odkupil tudi 28-odstotni delež v lasti SDH-ja," je pojasnil Erjavec.

Predlog SDH-ja naj bi vseboval tudi odpravo prepovedi koncentracije lastništva zasebnih lastnikov, ki jo strategija za zdaj predvideva za Savo, Krko, Petrol, Pozavarovalnico Sava in Novo Ljubljansko banko, ki je v fazi prodaje. Pričakovati je, da bo prenova strategije skupaj s pripravo zakona o demografskem skladu, ki se prek državne naložbe v Triglavu navezuje na področje upravljanja državnih naložb, tema naslednjega koalicijskega vrha.