Slovenski državni holding (SDH) je dopolnjeno ponudbo zavrnil, saj so pogoji Cinvena za njih nesprejemljivi. Foto: BoBo
Slovenski državni holding (SDH) je dopolnjeno ponudbo zavrnil, saj so pogoji Cinvena za njih nesprejemljivi. Foto: BoBo
Telekom (še) ne bo prodan
SDH odgovarja Cinvenu

Slovenski državni holding (SDH) je dopolnjeno ponudbo zavrnil, saj so pogoji Cinvena za njih nesprejemljivi. Ocenjujejo, da bi takšni dodatni pogoji za konzorcij prodajalcev predstavljali preveliko tveganje, kar bi lahko neutemeljeno povzročilo znižanje kupnine. Predsednik uprave Matej Pirc je pojasnil, da so potencialnega kupca o svoji odločitvi obvestili in sedaj čakajo na odziv.

SDH je sicer še vedno pripravljen transakcijo skleniti pod pogoji, ki jih je nadzorni svet potrdil 10. junija. Kot možnost se omenja tudi, da bosta strani zdaj zamrznili pogajanja in se za mizo znova usedli pozneje letos, ko bo znana odločitev makedonskih regulatorjev, čeprav naj bi po neuradnih informacijah to zdaj pomenilo konec pogovorov o morebitni prodaji, to pa pomeni, da je bil tudi tretji poskus privatizacije Telekoma neuspešen.

Štemberger: To še ni konec
Predsednik uprave borznoposredniške hiše Ilirika Igor Štemberger, ki sodeluje s skladom Cinven, je pojasnil, da današnja SDH-jeva zavrnitev dodatnih pogojev Cinvena še ne pomeni konec postopka: "Mislim, da ne gre za zavrnitev pogajanj in pa dodatnih usklajevanj ter morda tudi volje za sklenitev posla. Gre pač za zavrnitev predlogov, ki jih je Cinven poslal v sobotnem pismu. Menim, da odgovor za Cinven ni slab, če bosta želja in volja po nadaljevanju pogajanj. Osebno upam in mislim, da bosta. Ne vidim razloga za zavrnitev ali za končanje postopka pogajanj in končanje prodaje Telekoma."

Odgovor Cinvena na današnje sporočilo SDH-ja lahko pričakujemo v kratkem, je še dodal.

Židan: Cinven izsiljuje
Predsednik SD-ja Dejan Židan je dejal, da je samoumevno, da se SDH ne pusti izsiljevati edinemu morebitnemu kupcu za Telekom Slovenije, in dodal, da v stranki menijo, da je bila že prvotna ponudba nedostojna in absolutno prenizka. Sama osnovna ponudba je po Židanovem mnenju prenizka za najmanj nekaj sto milijonov evrov.

Židan je še pojasnil, da v SD-ju predlagajo, da bi Telekom uvrstili v klasifikacijo državnih naložb, ki spremlja predlog strategije upravljanja državnega premoženja, in da bi država v največjem slovenskem telekomunikacijskem operaterju neposredno ali prek skladov ohranila pomemben delež. Takšna pot se je kot dobra izkazala tudi v Nemčiji, je dodal.

Zunanji minister in predsednik koalicijske stranke DeSUS Karl Erjavec je prepričan, da kompliciranje Cinvena z dodatnimi pogoji pomeni, da ponudnik očitno ni strateški kupec. "Če niso pripravljeni kupiti, naj ne kupijo," je bil jasen.

Premier Miro Cerar je bil z odločitvijo SDH-ja seznanjen, a ker postopek prodaje še poteka, odločitve državnega holdinga ne bo komentiral, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Z ministrstva za finance so sporočili, da razumejo odločitev SDH-ja, obenem pa obžalujejo odločitev morebitnega kupca, da dopolni ponudbo. V odzivu so poudarili, da SDH spoštuje dobre poslovne prakse in slovensko zakonodajo, ki zelo jasno opredeljuje zavezujočo ponudbo.

Cinven vztraja pri novih pogojih
Pretekli konec tedna so Britanci, ki se potegujejo za nakup Telekoma, poslali odgovor prodajalcu, SDH-ju. Posel bi bili pripravljeni skleniti, če finančna tveganja, ki izhajajo iz negotovega umika Telekomove hčerinske družbe z makedonskega trga, nosi tudi Republika Slovenija. Angleži so se s Slovenskim državnim holdingom pogajali o ceni za Telekom pod predpostavko, da bodo operacije v Makedoniji končane. Tam ima Telekom hčerinsko družbo One. Z avstrijsko družbo VIP, ki je v lasti Telekoma Austria, jo želi najprej združiti v enega operaterja in nato svoj delež prodati - za 100 milijonov evrov.

Makedonski regulator naj bi sicer združitev obeh družb dovolil na začetku julija. Izvedeli smo tudi, da je Cinven prejel več pravnih mnenj o tem, da se bodo stvari obrnile v Telekomovo korist. A Angleži ostajajo previdni. Hočejo, da finančna tveganja v zadevi nosi tudi Slovenija. Pričakovali so, da bo SDH sprejel njihovo dopolnjeno ponudbo, ki je za zdaj potrdil le prvotno ponudbo, ki ne naslavlja tveganj v Makedoniji.

Je pohištvo v hiši?
Kot je poročala Maja Derčar za Radio Slovenija pišejo v pismu državnim prodajalcem: vaš predlog je kot dogovor o ceni hiše, ki sicer vključuje pohištvo, čeprav nobena od strani ne ve, ali je pohištvo res notri.

Prva možnost je, da se strinjajo z avtomatsko rešitvijo v zadevi One in da torej plačajo 35 milijonov evrov in pokrijejo razliko takoj, ko se One proda. Ob tem navajajo, da so pripravljeni počakati na dokončanje posla s Telekomom vse do 10. septembra letos, saj predvidevajo, da je to dovolj časa za zaključek transakcije v primeru One. Odlog plačila, ki so ga predlagali v torkovem dopolnilu, tako po navedbah Cinvena ne bo več potreben.

Druga možnost je, da opravljena transakcija v primeru One ostane pogoj za dokončanje posla za Telekom Slovenije. Toda če pogoj ne bo izpolnjen in če torej transakcija ne bo končana, Cinven pričakuje, da je SDH dolžan plačati njihove stroške financiranja ob morebitnem propadlem poslu. Kot tretjo možnost navajajo, da se iz transakcije izloči Ona in popravi vrednotenje Telekoma za dogovorjeno kupnino za One.

Večina poznavalcev trga je upala, da bo SDH danes potegnil črto in ne bo privolil v nove pogoje. Vlada Republike Slovenije je namreč tveganja že sprejela, povezana so s sodnimi in konkurenčnimi postopki, ki jih ni malo. Če je mogoč dogovor, mora biti sklenjen in pogodba spisana do sredine tedna. V nasprotnem primeru Cinven, kot rečeno, predlaga zamrznitev pogajanj do takrat, ko bo znan izid operacije v Makedoniji.

Makedonski varuh konkurence je sporočil, da imajo za odločitev glede koncentracije po združitvi hčerinskih družb Telekoma Slovenije in Telekoma Austria po zakonu čas do 9. julija.

Na zaplete se je odzval gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Kot je dejal, je nadzorni svet SDH-ja sprejel zavezujočo ponudbo britanskega Cinvena. "Med resnimi poslovnimi partnerji na tej osnovi ne more biti nekih večjih novih diskusij," je dejal. Na novinarsko vprašanje o najnovejših zapletih sicer ni želel odgovarjati, saj da z njimi ni seznanjen. Je pa poudaril načelno stališče: "Mi smo tisto, kar je bilo zavezujoče, sprejeli in v nadaljevanju pričakujem naš odgovoren odnos glede na vse to, kar sem prebral v časopisih."

Telekom (še) ne bo prodan
SDH odgovarja Cinvenu