Gospodarska kriza konec leta 2008 je v evropski navtiki povzročila 70-odstotni padec prodaje. Foto: BoBo
Gospodarska kriza konec leta 2008 je v evropski navtiki povzročila 70-odstotni padec prodaje. Foto: BoBo
Tudi Seaway v stečaj?

Delavci, ki so pred kratkim dokončali zadnje plovilo, so že doma, opravili bodo samo še inventuro. Stečajni upravitelj Janez Felc se je že sestal z direktorjem Seawaya Bogdanom Topičem. Felc je pojasnil, da ima podjetje dovolj naročil, vendar bi bilo nadaljevanje proizvodnje zaradi visokih stroškov nedonosno. Rešitev vidi v interesentu za celotno podjetje, ki bi nadaljevalo proizvodnjo.

Stečajna masa neznanka
Po besedah stečajnega upravitelja o višini stečajne mase za zdaj še ni mogoče govoriti, ker se ne ve, koliko premoženja je ostalo v podjetju Seaway Yachts in koliko ga je bilo prenesenega na novoustanovljena podjetja, ki so se ustanavljala v zadnjem času.

V stečaj tudi Seaway Design?
Vodstvo podjetja predlaga tudi stečaj sestrske družbe Seway Design. Družbi skupaj bankam dolgujeta 16 milijonov evrov, 11 milijonov evrov je bilo evropskih sredstev, ki jih bo treba vsaj delno vrniti, sedem milijonov terjatev imajo dobavitelji, blizu dva milijona pa delavci podjetja.

Hitra rast do usodne gospodarske krize
Podjetje sta daljnega leta 1983 ustanovila brata Japec in Jernej Jakopin. Leta 2001 se je pridružila skupina KD in hitri razvoj se je začel. Na inciativo družbe KD so začeli proizvodnjo bark pod lastnimi blagovnimi znamkami.

Gospodarska kriza konec leta 2008 je v evropski navtiki povzročila 70-odstotni padec prodaje. Seaway je bil tako prisiljen z veliko izgubo prodati novozgrajeno ladjedelnico v Tržiču, sta pojasnila brata Jakopin.

Strategija izhoda je bila načrtovana na razvoju lastnega protikriznega izdelka, liniji Greenline in preusmeritvi v druge industrije, ki so povezane s kompozitnimi materiali. Za cilj so si zadali tudi osvojitev zunajevropskih trgov na razvojnem področju.

Bančni krč in likvidnostne težave
Ambiciozno zastavljeni načrti so terjali velike investicije, podpora bank pa je zaradi bančnega krča zatajila in podjetje se je znašlo v likvidnostnih težavah. V podjetju naj bi se dogajali tudi številne nepravilnosti in oškodovanja, ki jih bodo vzeli pod drobnogled kriminalisti.

Brata Jakopin ostajata optimistična, saj sta prepričana, da obstaja vsa infrastruktura, znanje, ustvarjalnost in položaj na trgu, da bi se izgradilo še veliko več.

Tudi Seaway v stečaj?