Trošarine na pivo se ne bodo zvišale. Foto: EPA
Trošarine na pivo se ne bodo zvišale. Foto: EPA

Zakaj se je vlada odločila za zvišanje trošarin na goriva, ki so se zato kar občutno podražila? Odgovor je preprost: zagotoviti dovolj proračunskih prilivov ob tem, da očitno nima nikakršne bojazni pred povečanjem inflacije, je za Radio Slovenija poročala Zdenka Bakalar.

Sledi še podražitev alkohola?
Po gorivu in zvišanju trošarin za cigarete namerava vlada zvišati tudi trošarine na alkohol, zlasti na tako imenovane žgane pijače, medtem ko naj bi trošarine za pivo ostale nespremenjene. O zvišanju trošarin na alkohol naj bi vlada odločala že ta teden. Tako bodo pridobili na leto za 4 milijone več prihodkov, vendar vlada si bolj prizadeva za zmanjšanje pitja alkoholnih pijač in s tem znižanje vseh posrednih stroškov v zdravstvu in socialnem varstvu, ki jih lahko s sabo povleče čezmerno pitje alkohola.

Dvig trošarin - šest milijonov v državno blagajno
Zaradi višjih trošarin so se goriva tokrat kar občutno podražila, kljub upadu cen surove nafte na svetovnih trgih. Če porabniki ne bodo spremenili navad oziroma se gospodarska dejavnost ne bo občutneje ohladila, potem bo proračun zaradi tokratnega zvišanja trošarin pridobil dobrih šest milijonov evrov na mesec .

S stališča proračuna se bo zdajšnje zvišanje trošarin nekako izenačilo z njihovim zniževanjem v preteklih mesecih, ko so svetovne cene nafte še naraščale, vlada pa je zato uravnavala cene bencina z nižjimi trošarinami. Po grobih izračunih naj bi prav zaradi uravnavanja cen bencinov z višino trošarin v letošnjih devetih mesecih odneslo za 80 milijonov evrov.

Povečanje inflacije - bojazni ni
Z zdajšnjim zvišanjem bodo ti milijoni pritekli nazaj v proračun. Bojazni zaradi vpliva na povečevanje inflacije očitno ni. Trošarine so za vlado izjemno prijazna davščina, višino lahko ob nekaj pogojih določa sama. V proračunu odpade na trošarine skoraj petina prihodkov.

Največ navržejo trošarine na goriva, in sicer okrog 900 milijonov, na tobačne izdelke dobrih 425 milijonov, 100 milijonov pa navržejo trošarine na alkohol. Skupaj torej 1,4 milijarde evrov.