Strukturne reforme so nujne, poudarjajo finančni strokovnjaki. Foto: MMC RTV SLO
Strukturne reforme so nujne, poudarjajo finančni strokovnjaki. Foto: MMC RTV SLO

Vladna kriza in morebitna zavrnitev pokojninske reforme sta zagotovo dejavnika, ki negativno vplivata na finančne trge, saj zmanjšujeta predvidljivost dogodkov v Sloveniji, je za Radio Slovenija poročala Nataša Mulec.

"Vladna kriza in potencialni padec pokojninske reforme zagotovo večata to negotovost in vpliv tega na finančne trge je zato negativen," meni finančni strokovnjak Luka Flere. Dodal je, da je bonitetna agencija S&P že konec lanskega leta znižala napoved bonitetne ocene Slovenije, in sicer iz stabilne v negativno.
"Standard and Poor's definira negativen videz tako, da obstaja 33-odstotna verjetnost, da se bonitetna ocena v prihodnjih dveh letih zniža," je pojasnil.

Napovedi za zdaj niso skrb vzbujajoče
Marko Batista
iz Bonitetne hiše i, sicer partnerske družbe največje bonitetne hiše na svetu Dun and Bradstreet, meni, da se nam zaradi tega kratkoročno ni treba bati spremembe bonitetne ocene, "ker so vladne in reformne krize v državah pač nekaj običajnega".

Tudi portugalski oz. španski scenarij nam za zdaj še ne grozi. "Kar se je zdelo za vse te države prednost, da so se lahko zadolževale pod zelo ugodnimi pogoji, se je v krizi pokazalo kot damoklejev meč. Ocenjujem, da ta meč nad Slovenijo ne visi," še dodaja Batista.
Kakor koli se bodo že obrnile zadeve, pa finančni strokovnjaki opozarjajo na nujnost strukturnih reform, saj je to, kot pravijo, edina prava pot za stabilno in varno prihodnost države.