Merc je v pogovoru za MMC dejal, da so kljub krizi letos zaposlili 80 ljudi, tako da jih je zdaj 130. Foto: MMC RTV SLO
Merc je v pogovoru za MMC dejal, da so kljub krizi letos zaposlili 80 ljudi, tako da jih je zdaj 130. Foto: MMC RTV SLO
Podjetnik leta 2009 za MMC o sončni energiji

Direktor podjeja Bisol, ki se ukvarja s proizvodnjo fotonapetostnih modulov, je v MMC-jevi spletni klepetalnici poleg donosnosti in varnosti investicije poudaril še primernost sončne elektrarne tako za najmanjše gospodinjske kot tiste največje industrijske uporabnike. Po njegovih besedah so sončnih elektrarn v Sloveniji postavili že veliko.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Obenem pa Merc poudarja, da začeti proizvodnjo na področju, s katerim se on ukvarja, danes ni enostavno. "Dejstvo je namreč, da se panoga izjemno hitro razvija in da je izjemno investicijsko intenzivna. To pomeni, da bi morali investitorji nameniti ogromna začetna sredstva, da bi dosegli želeno prepoznavnost na trgu in ekonomijo obsega, ki bi jim zagotavljala konkurenčnost," je dejal med klepetom.

Kot zapisano, je Merc prejel nagrado za podjetnika leta 2009. Razlago, zakaj je šla nagrada prav v njegove roke, napovedi načrtov njegovega podjetja in vzroke, zakaj je sončna energija dobra možnost, si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.


Vprašanje kakovosti izdelkov iz Kitajske
Uporabnike je zanimala tudi konkurenca iz Kitajske, sploh zaradi cenejše delovne sile. Merc pravi, da ga to ne skrbi. "Če bi se njihovi izdelki splačali, bi bil jaz verjetno prvi, ki bi jih pričel uvažati, ali pa širiti proizvodnjo na Kitajskem. Gre za povsem druge materiale, ki jih uporabljajo in njihova kakovost je res vprašljiva že po dveh ali treh letih obratovanja takšnih sončnih elektrarn," je pojasnil.

Se pa podjetje, ki je lani zaposlovalo 50 ljudi, danes pa že 130, pojavlja na skoraj vseh evropskih trgih, razlaga Merc, ki upa, da se bodo fotovoltanične celice kmalu pojavile tudi na državnih inštitucijah.

Naš gost je med klepetom izpostavil še države, ki so gonilne sile v fotovoltaiki. "Izpostaviti velja Nemčijo," je povedal in nadaljeval: "Pred tem se je precej odvijalo na Japonskem. Sedaj pa jih je več in več. Francozi imajo velike načrte, Italijani tudi. Veliko se dogaja na Češkem, Belgiji in drugod po Evropi. Sedaj počasi sledijo tudi Južni Korejci in, ne boste verjeli, Kitajci. ZDA je zgodba zase. Na žalost se tam še pretežno samo govori, a verjamem, da bo kmalu drugače."

Merc drevi v oddaji Prava ideja
Uroš Merc je bil drevi ob 21.05 na drugem programu Televizije Slovenija tudi gost 50. oddaje Prava ideja, kjer je beseda tekla o uspešnosti podjetja kljub krizi in širitvi na tuje trge, obenem pa ste gledalci lahko izvedeli tudi, kateri so pravi prijemi za spopad s krizo in kako zanimive so davčne oaze.
Podjetnik leta 2009 za MMC o sončni energiji