Na Japonskem so doslej najvišjo stopnjo brezposelnosti zaznali aprila 2003, ko je znašala 5,5 odstotka. Foto: EPA
Na Japonskem so doslej najvišjo stopnjo brezposelnosti zaznali aprila 2003, ko je znašala 5,5 odstotka. Foto: EPA

Podjetja še naprej odpuščajo delavce, čeprav je Japonska uradno že prišla iz recesije. Japonsko gospodarstvo je med aprilom in junijem zaznalo 0,9-odstotno rast, zadnji podatki, ki jih je objavila japonska vlada, pa mečejo senco dvoma na napovedi o krepitvi gospodarstva in manjšajo optimizem.

"Rast v zadnjem času je bila povezana predvsem z vladnim zapravljanjem, ni šlo za rast samo po sebi. Za zdaj verjetno ne bomo videli hitrega okrevanja," je povedal Hiroši Vatanabe z Mizuho Investors Securties.

Majhna zasebna potrošnja
Zasebna potrošnja na Japonskem ostaja majhna, potrošnja gospodinjstev se je julija glede na lanski julij znižala za dva odstotka. Gospodarstvo je zato močno odvisno od izvoza. Julija se je poglobila tudi deflacija, cene so na letni ravni padle za 2,2 odstotka.

Stanje japonskega gospodarstva je eno ključnih vprašanje pred volitvami, ki bodo potekale čez nekaj dni. Ankete kažejo, da bo vladajoča Liberalno-demokratska stranka, ki je bila na oblasti zadnjih 53 oz. 54 let, poražena. Novica, da je nezaposlenost na najvišji stopnji po drugi svetovnio vojni, gotovo ni povečala možnosti premierja Tara Asa za zmago.