Z izredno suhim vremenom, ki traja že vse od lanskega poletja in slabo vpliva na hidrološke razmere - proizvodnja posameznih hidroelektrarn v JV Evropi je bila na zgodovinskih minimumih. Foto: BoBo
Z izredno suhim vremenom, ki traja že vse od lanskega poletja in slabo vpliva na hidrološke razmere - proizvodnja posameznih hidroelektrarn v JV Evropi je bila na zgodovinskih minimumih. Foto: BoBo

"Takšni pojavi še bolj potrjujejo pomembnost proizvodnje s stabilnim domačim energentom v termoelektrarnah, ki so odzivne v vseh vremenskih razmerah," pravijo v Holdingu Slovenskih elektrarn. Suša, pa tudi posledice mrzlega zimskega vremena na širšem območju sta negativno vplivala na poslovanje HSE-ja. Holding je bil namreč primoran izpad proizvodnje v hidroelektrarnah in nenačrtovane izpade v proizvodnji termoelektrarn kupovati na mednarodnem trgu po izredno visokih cenah.

Čeprav leži Slovenija na geografsko ugodni točki, to je na območju med likvidnimi trgi električne energije Madžarske, Avstrije in Italije in so stroški proizvodnje električne energije v državah nekdanje Jugoslavije nekoliko nižji od tistih v sosednjih državah, kar je bil pomemben dejavnik pri trgovanju, pa so se zdaj cenovna razmerja zaradi suše na območju spremenila.

Druge države ustavljale trgovanje
Tako je cena pošiljk električne energije v Jugovzhodni Evropi močno presegla tiste iz celinske Evrope. Kljub podpisanemu sporazumu o Energetski skupnosti med državami JugovzhodneEvrope in EU-ja, ki zagotavlja prosto trgovanje z električno energijo, so posamezne države ob hudem mrazu prepovedale izvoz, nekatere pa celo zasegle čezmejne prenosne zmogljivosti, namenjene tranzitu, pojasnjujejo v holdingu. Izvoz so prepovedale celo članice EU-ja, Bolgarija, Grčija in Romunija.

Težav pri dobavi naj ne bi bilo
To je negativno vplivala na poslovanje HSE-ja, saj je bil holding primoran izpade proizvodnje v hidroelektrarnah in termoelektrarnah kupovati na trgu po izredno visokih cenah. V prihodnjih mesecih sicer ne pričakujejo večjih težav pri pokrivanju porabe električne energije v Sloveniji, čeprav je aprila napovedan tudi remont v Nuklearni elektrarni Krško.