V Sloveniji bo po mnenju ministra Svetlika do konca leta okoli 105.000 brezposelnih. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji bo po mnenju ministra Svetlika do konca leta okoli 105.000 brezposelnih. Foto: MMC RTV SLO

Minister za delo Ivan Svetlik meni, da število brezposelnih do konca leta ne bo bistveno preseglo 105.000, kar je po njegovem mnenju dobro stanje.

Na novinarski konferenci po sestanku s predstavniki invalidov je Svetlik dejal, da trenutne številke še ne kažejo, da bi presegli psihološko mejo 100.000 brezposelnih. "Še vedno ocenjujem, da je to glede na napovedi o 120.000 brezposelnih, ki so jih dale nekatere uradne institucije, dobro stanje," je še povedal.

Minister Ivan Svetlik je poudaril, da je Slovenija v skupini držav z najmanjšo stopnjo brezposelnosti v EU-ju. Dejal je, da "to mesto skozi vso krizno obdobje trdno držimo".

Pahor: Ukrepi so bili pravi odgovor na krizo
Premier Borut Pahor je poudaril, da je država v zadnjih treh letih za socialne transferje namenila skoraj polovico več sredstev. Po njegovem mnenju je ta ukrep pripomogel k temu, "da so ljudje, zlasti socialno ranljivejši, bistveno manj utrpeli krizo, kot bi jo, če vlada ne bi reagirala".

Pahor je poleg tega izrazil svoj optimizem ob krepitvi velikih gospodarstev. Pričakuje tudi posledično rast slovenskega bruto domačega proizvoda. "Z veliko verjetnostjo pričakujemo, da bo imela Slovenija znova pozitivno gospodarsko rast," je povedal. Dodal je, da bo Slovenija pri tem zelo blizu cilja vlade, da ohrani število brezposelnih pod 100.000.