Ali se res pripravlja pripojitev Kada k Sodu in torej poenotenje upravljanja državnega premoženja? Foto: BoBo
Ali se res pripravlja pripojitev Kada k Sodu in torej poenotenje upravljanja državnega premoženja? Foto: BoBo
Lozej na čelu tako Kada kot Soda
Telekom sprl Kad in Sod

Prodaja Telekoma je očitno pošteno sprla upravljavce državnega premoženja. Izredna skupščina Kapitalske družbe, kjer naj bi odločali zgolj o soglasju k sklenitvi sporazuma o skupnem nastopu pri prodaji delnic Telekoma, je na zahtevo Slovenske odškodninske družbe "pometla" z dvema nadzornikoma in med nadzornike Kada posedla svoje ljudi.

Prej Jani Kavtičnik in Jože Jurkovič - od danes s polnimi pooblastili med nadzorniki Kada za štiriletni mandat Samo Lozej, Aleksander Mervar, Stane Seničar. Vsi omenjeni grejejo tudi nadzorni stolček v Sodu.

Takšna praksa je nenavadna, opozarja nekdaj prvi mož kadrovsko-akreditacijskega sveta: "Bi rekel, da je mešanica na eni strani sprijenih političnih interesov, predvsem pa tudi velikega neznanja, ki ga z vsakodnevnimi izjavami in s svojim početjem na korporativnem področju dokazujejo slovenski politiki," pravi Bogomir Kovač.

Prav lahko se zdaj zgodi še, da po menjavi nadzornikov zamenjajo še upravo, ker je pred podpisom sporazuma o prodaji Telekoma terjala soglasje skupščine - ki je prav uprava Soda. Kad se ni bil pripravljen odreči avtonomnosti pri prodaji svojega 5,6-odstotnega deleža v Telekomu in Sod, največji delničar Telekoma, je ukrepal. "Želeli smo doseči poenotenje upravljanja obeh družb in izboljšanje koordinacije pri postopkih prodaje," so zapisali.

Ali se res pripravlja pripojitev Kada k Sodu in torej poenotenje upravljanja državnega premoženja? Spremembe zakona o državnem holdingu, ki naj bi neuradno to tudi zajele, bodo pripravljene jeseni.

Sinoči razrešeni prvi nadzornik KAD-a Kavtičnik je ogorčen: Sod želi iztisniti Kad iz odločanja, je povedal in dodal, da je sinočnje ravnanje skupščine morda res v skladu s strategijo, ne pa tudi z zakonom o državnem holdingu, ki določa status in obveznosti Kada.

Lozej na čelu tako Kada kot Soda
Telekom sprl Kad in Sod