Po mnenju Jožeta P. Damijana bo morala vlada zvišati DDV za dve odstotni točki. Foto: BoBo
Po mnenju Jožeta P. Damijana bo morala vlada zvišati DDV za dve odstotni točki. Foto: BoBo
Jože Mencinger
S povečevanjem panike med ljudmi bo zasebna poraba še naprej upadala, opozarja Jože Mencinger. Foto: BoBo
Vasle: Recesija v Sloveniji vsaj še eno leto

Ekonomist Jože P. Damijan glede na podatke o gospodarski dejavnosti pričakuje, da bo padec gospodarske rasti letos znašal tri odstotke, prihodnje leto pa dva odstotka. Meni pa tudi, da bi morala vlada pri načrtovanju proračunov upoštevati najbolj črnoglede napovedi.

Padec domače porabe, ki vpliva na napoved Umarja, je po mnenju Damijana povezan z že sprejetimi varčevalnimi ukrepi, ki svoje posledice na domačo porabo kažejo v drugem polletju. Na padec pa bodo vplivali tudi prihajajoči varčevalni ukrepi in nujen dvig DDV-ja za dve odstotni točki, ki se mu vlada po mnenju Damijana ne bo mogla izogniti, če bo želela uresničiti napoved o samo 3,5-odstotnem proračunskem primanjkljaju.


Vlada kratkoročno smernic upadanja domače porabe ne bo mogla obrniti, opozarja Damijan, lahko pa s pozitivnimi ukrepi skuša spodbuditi gospodarstvo, kar bi sprožilo njegovo rast v drugi polovici prihodnjega leta. To po mnenju Damijana lahko stori tam, kjer je mogoče uporabiti sredstva EU-ja, kot na primer pri drugem tiru Koper-Divača.

Poleg tega pa bi se morala vlada s tujimi kapitalskimi skladi dogovoriti o oblikovanju nekakšnega "sovereign funda", torej sklada, ki bi zbiral sredstva na mednarodnih trgih in jih nato kot kapitalske deleže vložil v podjetja z dobrimi načrti, ki zaradi kreditnega krča ne morejo dobiti svežih kreditov, meni Damijan.

Mencinger: Vlada vodi zgrešeno in zmedeno gospodarsko politiko
Razloge za slabo napoved Umarja pa ekonomist Jože Mencinger vidi predvsem v "povsem zmedeni in zgrešeni gospodarski politiki vlade, z vrsto nepremišljenih ukrepov, kot je zakon za uravnoteževanje javnih financ". Če ljudem grozijo odpuščanje, zniževanje plač in pokojnin ter napovedovanje bankrota, pa rasti zasebne porabe seveda ne gre pričakovati, opozarja Mencinger.

Mencinger je prepričan tudi, da slovenska družba potrebuje umirjenost in ne paranoje, ki jo ustvarja politika, o prihodnosti pa je črnogled: "Mislim, da ta vlada sploh ne zna in ne more narediti tega, kar bi morala narediti."

Vasle: Recesija v Sloveniji vsaj še eno leto