Upniki skušajo s prodajo delnic povrniti sredstva za posojila, porabljena za menedžerski prevzem Merkurja. Foto: MMC RTV SLO
Upniki skušajo s prodajo delnic povrniti sredstva za posojila, porabljena za menedžerski prevzem Merkurja. Foto: MMC RTV SLO
Merkur Lesnina
Ureditev lastniških odnosov med Merkujevimi lastniki in upniki Merkurja ter Merfina je eden glavnih kamnov spotike pri oblikovanju načrta finančnega prestrukturiranja. Foto: MMC RTV SLO

Na javni dražbi so upniki Merfina, ki so uveljavljali zastavno pravico na delnicah Merkurja, v skladu s pričakovanji postali lastniki Merkurja.

Dražbo za vse svežnje Merkurjevih delnic je v Kranju opravila družba GBD BPD, izklicna cena skupaj 240.729 oziroma 18,34 odstotka vseh Merkurjevih delnic pa je bila slabih 11,6 milijona evrov. Družbeniki Merfina in lastniki so potezo, s katero so upniki Merfina postali lastniki Merkurja, pričakovali.

Skope izjave predstavnikov podjetij po dražbi
Po dražbi je izjavo novinarjem dala le predsednica upravnega odbora GBD BPD in izvršna direktorica GBD Skupine Ani Klemenčič. Komentirala je izid dražbe za GBD in pojasnila, da varščina ni bila vplačana in da bo družba od srede dalje pravnoformalno lastnik 3,4 odstotka delnic Merkurja.

Klemenčičeva je na vprašanje, če so z izidom zadovoljni, odgovorila, da bodo zadovoljni, ko bo Merkur ponovno uspešna družba. Meni, da morajo vsi narediti vse, da Merkur ne bi šel v stečaj. Vsi postopki, povezani z reševanjem Merkurja se ji zdijo prepočasni. Poudarila je: "Štiri mesece se že govori o tem, medtem ko bi bile lahko police Merkurja bistveno bolj polne. Ocenjujemo, da to počasno zamiranje družbe predolgo traja."

Iz Hidrie, katere največja lastnica je družba H&R, so po dražbi sporočili, da so se zanjo odločili zaradi neporavnanih obveznosti s strani Merfina in da je bila uspešna. V Hidrii so se namreč podobno kot v GBD odločili, da iz ekonomskega lastništva, ki ga imajo kot upniki Merfina, preidejo v pravno lastništvo Merkurja. Njihovih 58.600 delnic predstavlja 4,5 odstotka lastništva v nakelskem trgovcu.

V Hidri so pojasnili: "Hidrio z Merkurjem povezuje dolgoletno uspešno poslovno sodelovanje. S svojimi izkušnjami in ugledom želi tudi v prihodnje aktivno sodelovati pri uspešni sanaciji Merkurja ter njegovem prihodnjem razvoju, prispevati k ohranitvi delovnih mest zaposlenih v Merkurju in z njim povezani razvejani dobaviteljski verigi."

Na kratko so izid dražbe komentirali v Iskratelu, kjer je bila prvotna odločitev uprave, da o zadevi ne bodo dajali informacij, zato so sporočili le, da so uspešno opravili javno dražbo za 99.383 delnic Merkurja, kar predstavlja 7,6 odstotkov lastništva v nakelskem podjetju ter so se za javno dražbo Merkurjevih delnic odločili zaradi neporavnanih obveznosti s strani družbe Merfin.

Vodja kadrovsko splošnih zadev Peter Korenjak v Salonitu Anhovo ni povedal ničesar o dražbi, na kateri naj bi podjetje prodajalo 38.000 delnic oziroma skoraj 2,9 odstotka Merkurja. Po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi Salonit dražbo za svoj sveženj Merkurjevih delnic preklical.

Delnice bo znova skušala prodati Hypo banka
Z unovčevanjem premoženja je začela avstrijska Hypo Alpe Adria Bank International, ki pa je za minuli petek sklicano javno dražbo za 25-odstotni delež Merkurja odpovedala in jo danes ponovno sklicala za 28. oktober. Poleg omenjene banke in podjetij naj bi bilo še nekaj drugih zastavnih upnikov Merfina, prek katerega so menedžerji imeli do današnje dražbe v lasti 58 odstotkov Merkurja.

Ureditev lastniških odnosov med Merkujevimi lastniki in upniki Merkurja ter Merfina je sicer eden glavnih kamnov spotike pri oblikovanju načrta finančnega prestrukturiranja. Tega mora nakelsko podjetje, ki je sredi septembra razglasilo insolventnost in konec meseca sprožilo postopek za prisilno poravnavo, sodišču predložiti do 26. oktobra.