Trenja med žerjavisti in vodstvom Luke so iz podobnih razlogov nastala že februarja, a sta obe strani na koncu popustili, stavka pa je bila preklicana. Foto: MMC RTV SLO
Trenja med žerjavisti in vodstvom Luke so iz podobnih razlogov nastala že februarja, a sta obe strani na koncu popustili, stavka pa je bila preklicana. Foto: MMC RTV SLO
Stavka v Luki Koper

V upravi Luke stavko označujejo za nezakonito. Napovedujejo, da stavkajočim ne bodo izplačali deleža plače za čas stavke. Trenja med žerjavisti in vodstvom Luke so iz podobnih razlogov nastala že februarja, a sta obe strani na koncu popustili, stavka pa je bila preklicana.

Uprava se s stavkajočimi ne pogaja
Žerjavisti po eni strani trdijo, da uprava v tem času ni naredila dovolj za zagotovitev varnosti zaposlenih pri delu. Vodstvo Luke nasprotno meni, da so večino zahtev že izpolnili, pravi razlog za stavko pa naj bi po njihovem tičal v novem, začasnem sistemu dela, ki nekoliko povečuje delovno obremenitev žerjavistov.

Ker uprava družbe šteje stavko za nezakonito in nelegitimno, se za zdaj s stavkajočimi niti ne pogaja.

V treh urah 150 tisoč evrov škode
Zaradi stavke, h kateri je po navedbah sindikata pristopilo praktično vseh 380 njihovih članov, naj bi po izračunih vodilnih v Luki samo v prvih treh urah prišlo do neposrednega izpada prihodkov v višini 150.000 evrov. Ocena škode, v katero bo treba všteti tudi morebitne odškodninske zahtevke, pa za zdaj še ni mogoča.

V skladu s kolektivno pogodbo bodo žerjavisti sicer tudi v času stavke v eni dnevni izmeni še naprej zagotavljali pretovor pokvarljivega blaga in nevarnih snovi.

S spontano stavko začeli tudi delavci IPS podjetij
Delavci iz vrst IPS podjetij, ki v Luki Koper delajo kot pogodbeniki, so se zbrali pred vhodom v Luko Koper in se v spontani stavki oziroma uporu pridružili stavki žerjavistov. Ne gre za organiziran upor, saj naj bi se delavci dogovorili med seboj, skrbita pa jih predvsem varnost in kršitve delovnopravne zakonodaje.

Kot je povedal predstavnik Sindikata izvajalcev pristaniških storitev (SIPS) v Luki Koper Predrag Topič, so delavci iz vrst IPS sami stopili pred vhod Luke Koper, da bi tudi javnost izvedela za njihova stališča.

"Včeraj sem bil ob zgodnjih urah obveščen, da z zbirnega mesta niso odšli na delovno mesto in so se med seboj dogovorili, da delo ustavijo, ker tako ne gre več naprej. Kot sindikat sem pristopil k njim, da bi poskušali z upravo začeti pogovore, ker delo trpi, škoda pa je velika. Iz uprave ne želijo odgovarjati. Danes smo tukaj skupaj, saj gre za naše sodelavce," je dejal.

Cilj IPS-ovih delavcev: enaki pogoji dela za vse
Že v petek popoldne naj bi luški varnostniki po njegovih besedah IPS delavce izganjali iz Luke, češ da nimajo dovoljenja za nahajanje v pristanišču. "Prekinili so jim dovolilnice za vstop v Luko. Nekateri dovolilnice še imajo, drugi ne, to je tudi cilj delodajalcev, da skupino razbijejo in zadeve urejajo posamezno," je poudaril.

Končni cilj je po njegovih besedah zagotoviti vsem iste pogoje dela. V Luki Koper je po njegovih besedah okoli 550 delavcev IPS. Pred luko se je sicer zbralo okoli 180 delavcev IPS-a, nekateri pa se še vračajo z dopusta. Kot je pojasnil Topič, sindikat IPS sprva ni imel vseh pogojev, da bi sam sprožil stavko, zato se stavki žerjavistov niso pridružili.

Stavka v Luki Koper