Po posameznih znamkah gre za 22.085 osebnih in gospodarskih vozil Volkswagen, 6.173 vozil Škoda, 3.888 vozil Audi ter 2.145 vozil Seat. Foto: Reuters
Po posameznih znamkah gre za 22.085 osebnih in gospodarskih vozil Volkswagen, 6.173 vozil Škoda, 3.888 vozil Audi ter 2.145 vozil Seat. Foto: Reuters
VW bo popravil 35.000 vozil v Sloveniji

Po posameznih znamkah gre za 22.085 osebnih in gospodarskih vozil Volkswagen, Škoda (6.173), Audi (3.888) ter 2.145 vozil znamke Seat.

Volkswagen in druge prizadete koncernske znamke bodo še oktobra pristojnim oblastem predstavili tehnične rešitve in ukrepe. Lastniki vozil bodo o tem obveščeni kmalu. Vsa vozila so tehnično varna in primerna za vožnjo tudi pred morebitno izvedbo izboljšav pri obdelavi izpušnih plinov, so še zagotovili v Porscheju Sloveniji.

Znamke koncerna Volkswagen so v Sloveniji vzpostavile spletne strani za pojasnila in dodajajo, da lahko s številko šasije lastniki vozil hitro in preprosto preverijo, ali je njihovo vozilo med prizadetimi. Ob tem so objavljeni dodatne informacije ter vprašanja in odgovori v povezavi s tematiko dizelskih motorjev.
Po svetu tako opremljenih 11 milijonov vozil
Volkswagen je pred kratkim priznal, da je na nekatere dizelske motorje namestil programsko opremo, ki omeji izpuhe škodljivih snovi iz vozil v času uradnega testiranja, med normalno vožnjo pa se izklopi.

Po svetu je s spornim programom opremil okoli 11 milijonov dizelskih vozil, in to ne zgolj znamke Volkswagen, ampak tudi drugih znamk iz skupine, kot so Audi, Seat in Škoda. Škandal je že sprožil vrsto dodatnih preiskav po vsem svetu, v ZDA in Švici pa so že prepovedali prodajo modelov, v katere je vgrajena sporna tehnologija.

Hrvaška je napovedala, da bo od Volkswagna zahtevala odškodnino, če se bodo navedbe o manipulacijah s programsko opremo za merjenje izpuhov škodljivih snovi izkazale za točne. "Proizvajalec bo moral plačati zaradi svojega pohlepa, onesnaženja okolja in zdravja ljudi," so pojasnili na ministrstvu za varstvo okolja in narave.

Z ministrstva so še sporočili, da bo njihova posebna preiskovalna komisija preverila navedbe o obtožbah proti Volkswagnu, izračunala finančne posledice ekološke prevare in predlagala pravne ukrepe.


Vozila skupine Volkswagen so praviloma najbolj prodajana na Hrvaškem, samo hrvaška vlada pa je lani nabavila 1.500 vozil, med katerimi je bilo 1.423 Volkswagnovih.

VW bo popravil 35.000 vozil v Sloveniji