Trgovine bodo nekaj časa še poskusile odprodati zaloge. Foto: BoBo
Trgovine bodo nekaj časa še poskusile odprodati zaloge. Foto: BoBo
Delavci Peka za propad krivijo državo

Tamšetova je že dan po oklicu stečaja pretekli petek obiskala Peko in ugotovila, da možnosti za nadaljevanje proizvodnje v okviru stečajnega postopka ni. Večini od 156 zaposlenih bo zato vročila odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Nekaj poslovalnic po Sloveniji bo nekaj časa še odprtih, vendar bodo poskušali odprodajo zalog čim bolj pospešiti, trgovine pa čim prej zapreti. Vsaka namreč povzroča dodatne stroške, je prejšnji teden pojasnila Tamšetova.

Težko bodo našli novo zaposlitev
Pekova proizvodnja je sicer v večji meri stala že zadnjih nekaj mesecev, saj podjetje ni imelo denarja za nakup potrebnega materiala za izdelavo čevljev. Okoli 60 delavcev je tako večinoma ostajalo na prisilnem dopustu.

Izobrazbena struktura zaposlenih v Peku je dokaj nizka, delavci pa so stari med 45 in 50 let. Prostih delovnih mest v Tržiču skoraj ni, so pa možnosti za zaposlitev v predelovalnih dejavnostih drugje na območju Gorenjske. Zato na zavodu za zaposlovanjem delavcem svetujejo, naj iščejo druge priložnosti.

Za preostale delavce, ki so zaposleni v trgovinah, skladišču in razvoju, je možnosti za zaposlitev več. Ko se bodo delavci prijavljali v evidenco zavoda, bodo na zavodu z vsakim takoj izdelali zaposlitveni načrt in določili zaposlitvene cilje, ki so osnova za napotitev na prosta delovna mesta.

Delavci Peka za propad krivijo državo