Delavci Vemonta v stečaju bodo podpisovali odpovedi delovnega razmerja Foto: MMC RTV SLO
Delavci Vemonta v stečaju bodo podpisovali odpovedi delovnega razmerja Foto: MMC RTV SLO

Zadnjo "pravo plačo" so Vemontovi delavci sicer prejeli januarja lani, zatem pa so plačila dobivali po delih, je pojasnil sindikalist Srečko Čater. Povedal je, da bodo delovne knjige prejeli 1. junija, sredi julija pa bodo prejeli prva izplačila od zavoda za zaposlovanje. Pozneje bodo prejeli tudi plačila iz jamstvenega sklada.

Sindikat računa na pomoč države
V sindikatu se zavzemajo za predčasno plačilo akontacije zneskov, ki bi jih delavci v nadaljnjem postopku dobili iz jamstvenega in preživninskega sklada. To bi mnogim delavcem pomagalo iz hude stiske, saj je veliko takšnih, ki v družini edini zaslužijo sredstva za preživetje, je pojasnil sindikalist.

Dodal je tudi, da se je agonija Vemontovih delavcev začela pred več kot letom dni, od februarja lani pa jim je vodstvo družbe izplačevalo le nadomestilo plače od 100 do 300 evrov. Prispevki so poravnani samo do avgusta lani, podjetje pa jim dolguje tudi del predlanskega in ves lanski regres in materialne stroške, povezane z delom.

Vemont je v lasti vodstva Vegrada
Vemont, ki je bil v preteklosti hčerinsko podjetje Vegrada, je zdaj v lasti nekdaj vodilnih iz Vegrada. Vegrad je v stečaju od oktobra lani.