Trst je dolga leta služil kot avstro-ogrsko okno v svet. Foto: BoBo
Trst je dolga leta služil kot avstro-ogrsko okno v svet. Foto: BoBo


Predsednica pristaniške uprave Marina Monassi poudarja, da pristanišče v Trstu vodi ekipa strokovnjakov z dolgoletnimi izkušnjami v dejavnosti, vsi so odlični poznavalci trga dela in razmer in nihče ni prišel od zunaj. Politično nastavljeno vodstvo bi bilo po njenih besedah velika škoda za pristanišče.
Pristanišče v Trstu z dolgo zgodovino morskega okna v svet za širši prostor osrednje in vzhodne Evrope je sicer po morskem zakoniku v državni lasti. Pristaniško upravo vodi Monassijeva. Po posebnem italijanskem zakoniku številka 84 iz leta 1994 je bila na to odgovorno mesto imenovana z odlokom ministra za promet v soglasju z deželo Furlanijo - Julijsko krajino.
"Izbrana sem bila med tremi kandidati. Postopek je tak, da med tremi kandidati po enega predlagajo tržaška pokrajina, tržaška trgovinska zbornica in občina Trst. Mene je predlagal predsednik trgovinske zbornice, in to v soglasju z vsemi podjetji člani zbornice. Potrebno je bilo še soglasje deželne uprave in ministrov odlok," je pojasnila.
Se je zaradi takega postopka kdaj počutila kot kandidatka krajevne politike? "Malo že, kajti za moj prvi dveletni mandat na čelu pristaniške uprave sem bila izbrana na predlog Berlusconijeve stranke Naprej Italija! V tem mandatu pa si je mojega imenovanja želelo lokalno gospodarstvo," je še dodala.