Gospodarskemu ministru se zdi najpomembnejše, da so današnja podjetja glede na obdobje pred krizo precej manj zadolžena. Foto: Pixabay
Gospodarskemu ministru se zdi najpomembnejše, da so današnja podjetja glede na obdobje pred krizo precej manj zadolžena. Foto: Pixabay

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pravi, da z veseljem spremlja dogajanje v gospodarstvu: "Naše gospodarstvo uspešno proizvaja in večino svojih proizvodov tudi izvaža." Kar pomeni, da imajo podjetja konkurenčne proizvode.

Izvoz se je letos povečal za deset odstotkov, industrija za sedem, gradbeništvo je zopet na zeleni veji, povečujejo se tudi indeksi v turizmu, prometu, trgovini. Da je optimizma obilo, meni tudi glavni analitik na gospodarski zbornici, Bojan Ivanc. "Smo na najvišji gospodarski ravni po letu 2008. Brezposelnost v Sloveniji je okoli sedem odstotkov, kar je že relativno blizu naravne stopnje brezposelnosti."

Imamo podjetja s potencialom in vsebino
Minister Počivalšek prav tako poudarja, da so podjetja že ujela predkrizno raven, toda s pomembno razliko: "Za razliko od leta 2008 imamo zdaj zdrava podjetja, ki niso zadolžena. Imamo podjetja s potencialom in vsebino."
Dokler bodo obrestne mere nizke in bodo prevladovala pozitivna pričakovanja, ni bojazni za zasuk, dodaja Ivanc. "Katero tveganje je tisto, ki bo to rast v Sloveniji in svetu prekinilo, trenutno še ne vemo, si pa lahko mislimo, katera ta tveganja so."

Običajno pa je tako, da splet različnih okoliščin vpliva na zasuk, zdaj smo priča pozitivnemu.