Za večino nemških podjetij so protikrizni ukrepi premalo ciljno zastavljeni. Foto: MMC RTV SLO
Za večino nemških podjetij so protikrizni ukrepi premalo ciljno zastavljeni. Foto: MMC RTV SLO
brezposelni
Sodeč po anketi v nemških podjetjih v Sloveniji, ne bo množičnih odpuščanj. Foto: MMC RTV SLO
davki
Nemška podjetja so nezadovoljna z davčno politiko v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
minimalna plača
Dvig minimalne plače naj bo postopen in previden, svetujejo nemški gospodarstveniki v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Ana Svenšek

Član slovensko-nemške gospodarske zbornica Henrik Dvoršak iz podjetja Weishaupt je na novinarski konferenci pojasnil, da so v začetku leta 2010 med nemškimi podjetji v Sloveniji oz. podjetji z nemškim kapitalom izvedli vsakoletno raziskavo o poslovnem položaju v Sloveniji.

Trenutni gospodarski položaj večina nemških podjetij v Sloveniji (59 odstotkov) označuje kot slab, 38 odstotkov kot zadovoljiv, le 3 odstotki vprašanih pa meni, da je gospodarski položaj v Sloveniji dober.

Več kot polovica: Položaj ne bo boljši
Napovedi za leto 2010 niso ravno pozitivne. Več kot polovica vprašanih meni (52 odstotkov), da razmere v tem letu ne bodo nič boljše, kar 24 odstotkov jih je mnenja, da se bo položaj v letu 2010 še poslabšal, enak odstotek pa kaže rahel optimizem in meni, da se bodo razmere kljub vsemu izboljšale.

Vprašani (v anketi je sodelovalo 405 podjetij) v primerjavi s splošnimi gospodarskimi razmerami bolj ocenjujejo svoj lasten položaj. 50 odstotkov podjetij meni, da je njihov položaj zadovoljiv, in kar 30 odstotkov, da je dober. 20 odstotkov jih priznava, da so v času raziskave v nekoliko slabšem položaju.

Poslovna pričakovanja za leto 2010 so previdno optimistična. Kar polovica (50 odstotkov) jih pričakuje v tem letu izboljšanje, 40 odstotkov jih meni, da bodo razmere nespremenjene, 10 odstotkov pa, da bo slabše.

Menjava med Nemčijo in Slovenijo rekordna leta 2008
Obseg trgovine med Nemčijo in Slovenijo, ki je v letu 2008 zrasel na rekordnih 8,2 milijarde evrov, je po začasnih podatkih za leto 2009 upadel za 35 odstotkov. To velja tako za uvoz kot izvoz. Za to ne čudi, da samo 33 odstotkov vprašanih svoj položaj ocenjuje kot dober ali zelo dober, kar 67 odstotkov pa jih meni, da je slab.

Pričakovanja nemških podjetij v Sloveniji za leto 2010 so glede prihodkov optimistična. Skoraj 60 odstotkov jih meni, da se bodo prihodki povečali, 30 odstotkov, da bodo na isti ravni kot lani, samo 13 odstotkov pa se jih boji, da bodo v letu 2010 nižji.

Glede na odgovore v anketi ni pričakovati močnega vala odpuščanj v podjetjih v nemški lasti. Večina vprašanih podjetij (66 odstotkov) meni, da se število zaposlenih ne bo spreminjalo, del (24 odstotkov) jih celo meni, da bodo dodatno zaposlovala, 10 odstotkov pa meni, da bodo odpuščali.

Nezadovoljni z davki
52 odstotkov nemških podjetij v naši državi jih je nezadovoljnih s slovenskim davčnim sistemom, večina (67 odstotkov) se jih pritožuje nad visokimi davčnimi obremenitvami. Pričakovanja glede dobička v letu 2010 so optimistična. 33 odstotkov vprašanih pričakuje dobiček, 47 odstotkov jih meni, da se položaj v primerjavi s preteklim letom ne bo dosti spremenil, 20 odstotkov pa jih pričakuje upad dobička.

Večina nemških podjetij (61 odstotkov) v Sloveniji je mnenja, da dosedanji ukrepi vlade niso dovolj ciljno usmerjeni. Z ukrepi je zadovoljnih 26 odstotkov vprašanih. Smiselno se jim zdi sofinanciranje nakupa nove tehnološke opreme, zvišanje davčnih olajšav za naložbe v opremo, razmeroma dobro je bilo ocenjeno subvencioniranje. Manj smiselno se jim zdi zvišanje trošarin na energente in davčne olajšave za nakup avtobusov in tovornih vozil.

Dvoršak je ob tem poudaril, da večina nemških podjetij v Sloveniji v nasprotju z velikimi slovenskimi podjetji ne pričakuje, da jim bodo ukrepi kaj prinesli. "Nemška podjetja v Sloveniji ne računajo na pomoč, ampak na trg," je poudaril.

Člana zbornice Christof Droste iz Hella Saturnus Slovenija in Rudolf Klötscher iz BSH Hišni aparati sta se dotaknila tudi nedavnega dviga mininalne plače. Oba sta poudarila, da ne nasprotujeta njenemu dvigu, svetovala pa sta previdnost in postopnost. Droste se je tudi vprašal, ali je ta dvig pravičen do tistih, ki zdaj dobivajo okoli 750 evrov plače, zdaj pa bodo imeli le 50 evrov več plače od svojih kolegov, ki imajo precej manj odgovornosti.

Predsednica zbornice Gertrud Rantzen je med drugim poudarila, da je cilj zbornice ta, da pomaga še bolj okrepiti gospodarsko sodelovanje med Nemčijo in Slovenijo.