Brest ima dovolj naročil, a nimma denarja niti za nabavo lesa, zato je po mnenju delavcev stečaj neizogiben. Foto: BoBo
Brest ima dovolj naročil, a nimma denarja niti za nabavo lesa, zato je po mnenju delavcev stečaj neizogiben. Foto: BoBo
Agonija v Brestu dosegla vrhunec

Večina od približno 115 zaposlenih, kolikor jih je v propadlem cerkniškem pohištvenem velikanu Brestu še ostalo od nekdanjih 2.000, je v petek sodišču predlagala stečaj družbe. Ker bo kmalu zapadla že četrta plača, ki jo delavcem dolgujejo, prav tako nekateri še niso dobili niti lanskega regresa, številnim pa že skoraj leto dni ne plačujejo tudi prispevkov, so z današnjim dnem začeli stavko.

Zaposleni sicer še vedno čutijo pripadnost podjetju, v katerem so si včasih služile kruh cele družine, a se jih po štirih mesecih brez plač, dveh regresov in že od lani neplačanih prispevkov loteva obup. Brest ima sicer dovolj naročil, a zaradi prezadolženosti ne more več kupovati niti lesa za proizvodnjo, zato je stečaj neizogiben. Franci Debeljak je delal še včeraj in tudi danes bi: "Ampak je ljudem treba dajati nekaj denarja. Jaz se vozim 60 kilometrov v službo in moram plačati bencin."

Delavci prepuščeni Rdečemu križu
Iztok Sabadin
iz Zveze svobodnih sindikatov opozarja, da bi se moralo za stečaj pravočasno odločiti že samo vodstvo podjetja, ki je po nedavnih pogovorih na finančnem ministrstvu o morebitni novi pomoči Brestu vendarle ohranilo nekaj optimizma. Ta je zdaj dokončno ugasnil, dodaja Sabadin, sprašuje pa se, zakaj se ni zganila država: "To je evidenten primer, kako pravna država v Sloveniji ne deluje," je prepričan Sabadin.

Cerkniški župan Marko Rupar se zaveda, da je Brest socialna bomba, saj bo na cesti ostalo vsaj 115, večinoma težje zaposljivih ljudi. Tem sicer že zdaj pomagajo Rdeči križ in druge dobrodelne organizacije, pa tudi občina prek Centra za socialno delo: "Smo že izplačali kar nekaj denarja za položnice in šolskih potrebščin. Pomagali pa jim bomo še naprej," je dejal Rupar.

Poklicali smo tudi večinskega lastnika Bresta Mitjo Strohsacka, ki je dejal, da naj razmere javno komentira direktor podjetja Darko Lesar. Ta se danes na telefonske klice ne oglaša, saj naj bi bil na bolniškem dopustu. Zaposleni pa si zdaj želijo predvsem, da bi stečajni postopek stekel čim prej, saj bi tako nekaj malega dobili vsaj od Zavoda za zaposlovanje.

Agonija v Brestu dosegla vrhunec