Kako hobi postane uspešen posel v času epidemije? Bojan Ratej prihaja iz majhne vasice Dolgi Vrh pri Slovenski Bistrici in tam nastajajo posebne, tudi modno obarvane zgodbe iz lesa, in sicer lesene kravate. Do tega ga je vodila zanimiva življenjska pot, nekaj naključij, predvsem pa veliko volje in radovednosti. Z inovativnimi postopki izdelave ustvarja toliko različnih modelov lesenih kravat, da v tem prekaša tudi tujo konkurenco.

Kako ste prišli do ideje?
"Po izobrazbi sem elektrotehnik, a sem zelo malo časa delal v tem poklicu. Hitro sem ugotovil, da me privlačijo poklici oziroma dela, kjer je možno nekaj ustvarjati, nekaj kreirati. Zajadral sem v službo, kjer sem začel delati kot grafični oblikovalec. Kasneje sem vedno bolj prosperiral v tej službi, na koncu sem bil na vodilnih mestih in spet je zamrla tista moja oblikovalska žilica in zato sem takrat tudi začel doma nekako ustvarjati in to je bil takrat les. Takrat se je začelo moje prvo spoznavanje z les

Bojan Ratej, Swogar
Bojan Ratej, Swogar

om, čeprav o samem lesu nisem imel pojma. In vse, kar je bilo, je bilo zame novo. Ideja, čisto odkrito, ni bila moja. Na to so me spodbudili takrat iz protokola Republike Slovenije, ko so želeli imeti leseno kravato. Sicer sem bil najprej proti, ker sem rekel: V tednu dni pa res ne morem, kolikor ste mi dala časa, tega vsega skupaj razviti in izdelati. Ampak ko so mi zagotovili, da je to bolj poizvedbene narave, sem se tega vseeno lotil. Ampak to je bil ravno čas malo pred covidom in zaradi tega je potem vse skupaj nekako zamrlo. ta ideja je obtičala v predalu, ampak meni se je zdela pa vseeno super. In ker imam rad naravo, živim v objemu narave, sem si rekel: Zakaj pa ne bi tega produkta izdelal kot nasprotje klasičnim kravatam? Ker poznamo klasične kravate, vemo, na kakšen način so izdelane in kje so izdelane. Vemo, da za njeno izdelavo potrebujemo toksične barve, ki jih potem spuščajo v naravo. Moja rešitev je bila, da naredim izdelek, ki ne bo obremenjeval narave in ki bo konec koncev kljub vsemu, da to že obstaja, le nekaj novega na trgu. In takrat sem začel razvijati te kravate. Sem rekel: Glej, v predalu imam produkt, ki zna biti odličen. Naredil sem si štiri točke, ki sem jim želel slediti: da je kravata lepo upogljiva, da je lahka, da je fantastično narejena in da ni preveč izstopajoča."

Swogar - unikatni izdelki iz lesa

Kako ste se lotili izdelave?
"Pri svoji izdelavi kravat sem uporabil sigurno kakšnih pet, šest čisto svojih prijemov. Ker orodje za izdelavo kravat ne obstaja, potrebno si je narediti pripomočke. Recimo prototipov kravat sem vrgel v smeti sigurno več kot 120, preden sem dobil tisto pravo kravato. Razlika med življenjem, preden sem postal privatnik, pa sedaj, je ogromna. Vedno več mi nekako pomenijo tudi ti prosti dnevi, prosti čas, ki ga lahko imam sam zase. Sem pač navdušen kolesar in moram iti najmanj trikrat tedensko na kolo, ampak to gorsko kolo. Ukvarjanje s kolesom in moj posel gresta zelo fino skupaj, ker glavne ideje dobim na kolesu, v gozdu, v miru. Sama izdelava kravat se dejansko začne, še preden začnem oblikovati kravato. Najprej je tako ali tako potrebno narediti izbor lesa. Jaz poskušam jemati tisti les, ki ga mizarji ne uporabljajo. Trg zahteva tudi kakšen temnejši les, ki pa ga Slovenci žal nimamo. Tistega moram kupovati."

Koliko časa vam vzame izdelava kravate?
“Tri do pet dni. Ta trenutek imam narejenih 21 različnih oblik kravat, ki so ločene v dve kategoriji, in to v kolekcijo “Classic” in kolekcijo “Trendy”.

TV SLO/zajem zaslona
TV SLO/zajem zaslona

Kako pa so slovenski moški sprejeli kravate? So dovolj drzni?
“To je bilo tudi zame veliko vprašanje, kako se bo trg odzval, predvsem moški, ker je njim namenjena. Ampak moram reči, da so me zelo prijetno presenetili. Čeprav sem najprej pomislil, da bodo to uporabljali samo tisti res drzni, ampak pri samih naročilih opažam, da to ljudje kupujejo predvsem zaradi tega, ker jim niti ni jasno, da je to možno narediti iz lesa. Les gre popolnoma k vsakemu stajlingu, tako da niti ni potrebno zdaj menjati celotne garderobe.”

Naslednjo oddajo Podjetno naprej si lahko ogledate v ponedeljek, 11. julija, ob 17.20 na TV SLO 1.